Početna » Recepti » Juneći Gulaš sa Knedlama

Juneći Gulaš sa Knedlama

Vreme čitanja recepta: 3 min

Danas vam predstavljamo jedan od najsočnijih i najukusnijih gulaša koje ćete ikada probati - našu verziju junećeg gulaša sa mekim, vazdušastim knedlama. Juneći gulaš je jelo koje nosi sa sobom duh toplih porodičnih okupljanja. Knedle su tajna ovog recepta - mekane loptice testa koje apsorbuju bogat gulaš sos i čine ga još ukusnijim. Priprema jela možda zahteva malo više vremena i pažnje, ali verujte nam, svaki trenutak koji uložite u pripremu biće nagrađen kada probate ovu aromatičnu poslasticu. Bez daljeg odlaganja, krenimo u avanturu.

Tabela sadržaja:
  1. Sastojci
  2. Recept
  3. Video Recept
Vreme pripreme sastojaka: 10 min.
Vreme kuvanja: 120 min.
Težina pripreme: Srednje
Juneći gulaš sa knedlama

Sastojci:

  • 600g Junećeg buta (iseckanog na kockice)
  • 3 Glavice crnog luka
  • 3 Čena belog luka
  • Slatka mlevena paprika
  • Brašno
  • So/Biber
  • Ulje
  • Lovorov list
  • Voda
  • Knedle (sastojci):
  • 300g Brašna
  • 4 Jaja
  • Sveži peršun
  • So
  • Ulje
  • Voda

Recept za 4 osobe

Prikaži recept za osobe

Kalorije:

Ukupan broj kalorija: 2312 kcal
Broj kalorija po osobi: 578 kcal

Recept

Korak 1:
Priprema aparature:
– Nož
– Daska za sečenje
– Varjača
– 2 Šerpe
– Kašika
– Šolja
– Žica za mućenje
– Viljuška
– Činija
– Kašičica
– Cediljka ili šuplja (francuska) kašika


Priprema Sastojaka

Korak 2:
Sitno iseckati crni luk.


Korak 3:
Sitno iseckati beli luk.


Korak 4:
Usitniti peršun.


Priprema Junećeg Gulaša

Korak 5:
Sipati ulje u šerpu i dodati sitno iseckan crni luk.


Korak 6:
Nakon par minuta dodati sitno iseckan beli luk.


Korak 7:
Dinstati luk 15-ak minuta, povremeno dodajući po malo vode (da luk ne zagori).


Korak 8:
Dodati juneće meso, pa sve zajedno dinstati. Začiniti solju i biberom, staviti 3-4 lovorova lista. Dinstati još 15-ak minuta.


Korak 9:
Dodati oko 2l vruće vode, pa ostaviti na umerenoj temperaturi da se kuva 1 sat.


Priprema Smese od Brašna i Paprike 

Korak 10:
Dok se gulaš kuva pripremiti smesu od brašna i paprike. U šolju staviti slatku papriku i brašno, malo promešati viljuškom, pa dodati vodu i lepo razmutiti da nema grudvica.


Priprema Knedli

Korak 11:
Dok se gulaš kuva, spremiti i knedle.


Korak 12:
U činiji umutiti jaja (žicom), dodati so i iseckan peršun.


Korak 13:
Dodavati brašno (malo po malo) i mutiti žicom da ne bi ostale grudvice.


Korak 14:
U šerpu sipati vodu, malo ulja i soli. Staviti na šporet da provri.


Korak 15:
Kad voda provri, smanjiti šporet, pa kašičicu (sa kojom ćemo da vadimo knedle) umočiti u provrelu vodu, ostaviti 10-ak sekundi u vodi (da bi knedle lepo padale sa kašičice).


Korak 16:
Kašičicom uzimati knedle i stavljati ih u vodu, dok se ne potroši cela masa.


Korak 17:
Ostaviti da se lagano kuvaju na umerenoj temperaturi 10 minuta (Paziti da voda ne prekipi).


Korak 18:
Kad su knedle kuvane, procediti ih.


Završnica Junećeg Gulaša

Korak 19:
Pred kraj kuvanja gulaša, izvaditi listove lovora.


Korak 20:
Smesu od brašna i paprike polako sipati u gulaš i mešati žicom, da se ne bi napravile grudvice.


Korak 21:
Kuvati još 15 minuta.


Korak 22:
Kada je gulaš gotov, dodati knedle (kuvane i proceđene).


Korak 23:
Juneći gulaš je spreman da oduševi sve koji ga probaju.


Prijatno!!!

Video Recept

Zanimljivost:

Priča se da je gulaš nastao u 9. veku, od čorbe koje su jeli mađarski pastiri. Pre nego što su krenuli sa svojim jatima, pripremili su prenosivu zalihu hrane tako što su polako kuvali iseckano meso sa lukom i drugim aromama dok se tečnost ne upije. Potom se gulaš sušio na suncu i pakovala u kese od ovčijih stomaka. U vreme obroka, u deo mesa se dodavala voda da bi se dobio gulaš.

Napišite vaše utiske i ocenite recept
5.0
5.0 od 5 zvezdica (broj ocena: 1)
Odličan100%
Vrlo dobar0%
Dobar0%
Nije loš0%
Loš0%
24/02/2024

ODLICAN RECEPT

MIRA