Početna » Recepti » Meksičke Tortilje

Meksičke Tortilje

Vreme čitanja recepta: 4 min.

Ukoliko želite da unesete malo raznovrsnosti u vaš kuhinjski repertoar, meksička tortilja je pun pogodak. Ovaj recept će obradovati vaše ukućane, posebno one koji vole "ljuto". Ukoliko niste ljubitelj ljutog, možete staviti sve ostale priloge bez zaljućivanja i uživati u neverovatnom ukusu hrskavih tortilja.

Tabela sadržaja:
  1. Sastojci
  2. Recept
  3. Video Recept
Vreme pripreme sastojaka: 40 min.
Vreme kuvanja: 10 min.
Težina pripreme: Srednje
Meksička Tortilja | Recepti Perun

Sastojci:

  • 4 Tortilje
  • 200g Kuvanog kukuruza
  • 200g Ljubicastog luka sečenog na kockice
  • 15g korijandera ili peršuna ukoliko nema svež korijander
  • Sastojci Bolonjeze Sos
  • 200g Mlevenog svinjskog ili junećeg mesa (ili miks oba)
  • 240ml Pelata
  • 50g Crnog luka sečenog na kockice
  • 30g Rendane šargarepe
  • 1 Lovorov list
  • 0.5 Čena belog luka
  • 3g Origano / Bosiljak / Peršun
  • 3g Mlevena ljuta paprika
  • 3g Tucana paprika
  • Kuvani pirinač, tanki duguljastog zrna
  • 10g Crnog luka sečenog na kockice
  • 50g Pirinča
  • 5ml Maslinovog ulja
  • 150ml Vode

Recept za 4 osobe

Prikaži recept za osobe

Kalorije:

Ukupan broj kalorija: 2128 kcal
Broj kalorija po osobi: 532 kcal

Recept

Korak 1:
Priprema aparature:
– 2 Šerpe (Bolonjeze sos / Pirinač)
– Varjača
– Nož za pripremu sastojaka
– Tiganj


Predlog:

Korak 2:
Pripremiti Bolonjeze sos i Pirinač u isto vreme, da ne bi gubili vreme.


Priprema Pirinča

Korak 3:
Iseći crni luk na kockice.


Korak 4:
Izdinstati luk na ulju.


Korak 5:
Zatim dodati pirinač i mešati dok zrno ne postane staklasto, ni zrno ni luk ne smeju zagoreti (30ak sekundi).


Korak 6:
Dodati vodu iz dva puta, količina vode(tečnosti) je uvek veća od količine pirinča. Umesto vode može se koristii i fond od povrća, mesni bujon, ili riblji fond, (voda gde se kuvalo povrće, meso ili riba) zavisno od potrebe.


Korak 7:
Nakon što voda ispari, dodati začine i dašak maslinvog ulja.


Korak 8:
Paziti da pirinač ne zagori ili da se zrno ne prekuva(raspada).


Priprema Bolonjeze Sos:

Korak 8:
Pripremiti sve sastojke – Iseći luk i šargarepi na sitne kockice, takođe možete usitniti u blenderu ili šargarepu rendati na gruboj rendi.


Korak 9:
Izdinstati dobro crni luk i šargarepu sve dok šargarepa ne pusti sok i to ne postane kompaktna masa, lepa na oko.


Korak 10:
Dodati meso u već prodinstan luk i šargarepu, i sa varjačom odvajati meso – kako ne bi ostalo većih komada mlevenog mesa.


Korak 11:
U meso dodati paradajz sok (pelat). Ukoliko u pelatu ima komada paradajza iseći ih na sitno pre dodavanja.


Korak 12:
U celu masu dodati beli luk i lovor.


Korak 13:
Kuvati još 30ak minuta, ako ima potrebe produžiti još koji minut. Za ovaj recept treba dobro ukuvati bolonjeze sos, da ne bude previše redak.


Korak 14:
Na kraju začiniti sa suvim začinskim biljem, solju i biberom ili nečim pikantnim ukoliko volite. Ako ste zaljutili bolonjeze, nemojte i pirinač, kako ne biste preljutili tortilju. Takođe, možete i jedno i drugo skuvati neutralno, bez ljutih sastojaka. Pa zaljutiti tortilju naknadno, pre nego je smotate.


Priprema Meksičkih tortilji

Korak 15:
Tortilju staviti par sekundi na blago ugrejan tiganj kako bi omekšala, da bi se lakše savijala (Ne treba predugo držati tortilju u ugrejanom tiganju pošto će postati hrskava, neće se moći saviti i urolati).


Korak 16:
Staviti tortilju na dasku ili podlogu za rad i dodati redom sve sastojke: Pirinač, Pasulj, Kuvani Kukuruz, Bolonjez, Ljubičasti luk, Korijander/ Peršun.


Korak 17:
Sve sastojke lepo složiti blago ka vama, malo ispod sredine tortilje.


Korak 18:
Umotati tortilju tako što ćete prvo zatvoriti stranice tortilje, pa tek onda urolati. Kada rolate tortilju, trudite se da tortilja u sebi ne sadrži puno vazduha (da bude lepo i jako utegnuta), ali takođe pazite da ne pukne (i ako pukne), to nije problem (nije razlog za bacanje tortilje).


Korak 19:
Ovaj postupak ponovite za sve 4 tortilje sa istim punjenjem.


Korak 20:
Na ugrejan tiganj blago opecite tortilje sa svih strana (Pazite da ne zagori).


Korak 21:
Možete ih iseći na pola ali i ne morate. Često se služe i u komadu, ali estetski je lepše kada se tortilje iseku.


Korak 22:
Tortilje možete umakati u neki sos koji volite, po vašem izboru.


Prijatno!

Video Recept

Zanimljivost:

Poreklo tortilje
Reč „tortilja“ potiče od španske reči „torta“ što znači „okrugla torta“. Prema legendi Maja, tortilje je u davna vremena izmislio seljak za svog gladnog kralja. Kukuruzne tortilje datiraju oko 10.000 godina pre Hrista i napravljene su od domaćeg kukuruza sa osušenim zrnom.

Napišite vaše utiske i ocenite recept
0.0
0.0 od 5 zvezdica (broj ocena: 0)
Odličan0%
Vrlo dobar0%
Dobar0%
Nije loš0%
Loš0%

Nema utisaka o ovom receptu. Budite prvi koji će napisati svoje misljenje.