Početna » Recepti » Ruska Salata

Ruska Salata

Vreme čitanja recepta: 2 min.

Ruska salata je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih salata u Srbiji. Ova salata se obično servira hladna i uz mnoštvo drugih predjela na trpezi, za Božić ili Novu godinu. Ruska salata se jednostavno priprema i idealna je za ručak ili večeru, a može se servirati i kao prilog uz meso ili ribu. Uz pomoć našeg recepta pripremite izvrsnu rusku salatu.

Tabela sadržaja:
  1. Sastojci
  2. Recept
  3. Video Recept
Vreme pripreme sastojaka: 30 min.
Vreme kuvanja: 10 min.
Težina pripreme: Lako
Ruska Salata

Sastojci:

  • 600g Miksa za rusku salatu (krompir, šargarepa, grašak)
  • 10 Kiselih krastavaca
  • 150g Šunkarice
  • 150g Kukuruza (šecerca)
  • 3 Jaja
  • 2 Jabuke (kisele)
  • 300g Majoneza
  • So/Biber po ukusu

Recept za 4 osobe

Prikaži recept za osobe

Kalorije:

Ukupan broj kalorija: 768 kcal
Broj kalorija po osobi: 192 kcal

Recept

Korak 1:
Pripremiti aparaturu pre početka rada:
– Nož
– Daska za sečenje
– 2 Lonca (ili šerpe)
– Posuda (za mešanje ruske salate)
– Varjača


Priprema Ruske Salate

Korak 2:
U loncu skuvati mešavinu za rusku salatu. Ispratiti upustvo sa pakovanja ukoliko postoji (ukoliko nema uputstva kuvati oko 10 minuta).


Korak 3:
U drugom loncu skuvati jaja.


Korak 4:
Dok se mešavina za rusku salatu i jaja kuvaju, iseći krastavace i šunkaricu na kockice slične povrću.


Korak 5:
Jaja staviti u hladnu vodu da se ohlade.


Korak 6:
Procediti mešavinu za rusku salatu i ostaviti da se hladi.


Korak 7:
Za to vreme oljuštiti jabuku, zatim isći na kockice.


Korak 8:
Kada se jaja ohlade, oljuštiti ih i iseći na kockice.


Korak 9:
Sjediniti sve sastojke u jednu posudu:
– Mešavinu za rusku salatu
– Šunkaricu
– Kukuruz
– Jabuke
– Kisele krastavce
– Jaja


Korak 10:
Dodati majonez pa dobro promešati.


Korak 11:
Začiniti sa solju i sa biberom (po ukusu), ako volite kiselije dodajte malo soka od limuna ili od krastavaca.


Prijatno!!!

Video Recept

Zanimljivost:

Ruska salata ima drugačiji naziv u drugim državama.
U nekim jezicima ova salata poznata kao „RUSKA SALATA“ (srpskom, italijanskom, francuskom, španskom, makedonskom, bugarskom,...), a u nekim jezicima kao „SALATA OLIVIJE“(ruskom, ukrajinskom, nemačkom, engleskom,..). Salata Olivije nazvana je tako po njenom osnivaču - Lusijenu Olivijeu. Bio je ruski kuvar belgijskog ili francuskog porekla. Olivije je bio vlasnik restorana francuske kuhinje, tačnije pariške kuhinje koji se nalazio u Moskvi. Restoran se zvao „Ermitaž“ i bio je jedan od najboljih u to vreme.

Napišite vaše utiske i ocenite recept
5.0
5.0 od 5 zvezdica (broj ocena: 1)
Odličan100%
Vrlo dobar0%
Dobar0%
Nije loš0%
Loš0%
09/01/2023

Pravila sam je za praznike po vasem receptu. Odlicna je bila, samo tako nastavite!

Jelena