Ruska Salata
Ruska salata je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih salata u Srbiji. Ova salata se obično servira hladna i uz mnoštvo drugih predjela na trpezi, za Božić ili Novu godinu. Ruska salata se jednostavno priprema i idealna je za ručak ili večeru, a može se servirati i kao prilog uz meso ili ribu. Uz pomoć našeg recepta pripremite izvrsnu rusku salatu.
Sastojci:
- 600g Miksa za rusku salatu (krompir, šargarepa, grašak)
- 10 Kiselih krastavaca
- 150g Šunkarice
- 150g Kukuruza (šecerca)
- 3 Jaja
- 2 Jabuke (kisele)
- 300g Majoneza
- So/Biber po ukusu
Recept za 4 osobe
Prikaži recept za osobe
Kalorije:
Recept
Korak 1:
Pripremiti aparaturu pre početka rada:
– Nož
– Daska za sečenje
– 2 Lonca (ili šerpe)
– Posuda (za mešanje ruske salate)
– Varjača
Priprema Ruske Salate
Korak 2:
U loncu skuvati mešavinu za rusku salatu. Ispratiti upustvo sa pakovanja ukoliko postoji (ukoliko nema uputstva kuvati oko 10 minuta).
Korak 3:
U drugom loncu skuvati jaja.
Korak 4:
Dok se mešavina za rusku salatu i jaja kuvaju, iseći krastavace i šunkaricu na kockice slične povrću.
Korak 5:
Jaja staviti u hladnu vodu da se ohlade.
Korak 6:
Procediti mešavinu za rusku salatu i ostaviti da se hladi.
Korak 7:
Za to vreme oljuštiti jabuku, zatim isći na kockice.
Korak 8:
Kada se jaja ohlade, oljuštiti ih i iseći na kockice.
Korak 9:
Sjediniti sve sastojke u jednu posudu:
– Mešavinu za rusku salatu
– Šunkaricu
– Kukuruz
– Jabuke
– Kisele krastavce
– Jaja
Korak 10:
Dodati majonez pa dobro promešati.
Korak 11:
Začiniti sa solju i sa biberom (po ukusu), ako volite kiselije dodajte malo soka od limuna ili od krastavaca.
Prijatno!!!
Video Recept
Ruska salata ima drugačiji naziv u drugim državama.
U nekim jezicima ova salata poznata kao „RUSKA SALATA“ (srpskom, italijanskom, francuskom, španskom, makedonskom, bugarskom,...), a u nekim jezicima kao „SALATA OLIVIJE“(ruskom, ukrajinskom, nemačkom, engleskom,..).
Salata Olivije nazvana je tako po njenom osnivaču - Lusijenu Olivijeu. Bio je ruski kuvar belgijskog ili francuskog porekla. Olivije je bio vlasnik restorana francuske kuhinje, tačnije pariške kuhinje koji se nalazio u Moskvi. Restoran se zvao „Ermitaž“ i bio je jedan od najboljih u to vreme.
Pravila sam je za praznike po vasem receptu. Odlicna je bila, samo tako nastavite!