Recept
Korak 1:
Priprema aparature:
– Lonac ili šerpa
– Dublji tiganj ili šerpa (za zapršku)
– Varjača
– Nož
– Daska za sečenje
Priprema Sastojaka
Korak 2:
Pripremiti pasulj – Noć pre spremanja, ostaviti ga da odstoji u hladnoj vodi. Ukoliko pasulj nije odstojao preko noći, prokuvati ga pre početka kuvanja – dva puta (promeniti vodu prilikom prokuvavanja).
Korak 3:
Iseći luk i šargarepu na sitne kockice. (Luk možete usitniti u secku, a šargarepu možete izrendati na gruboj rendi – ako vam je lakše).
Priprema Pasulja sa Kobasicom
Korak 4:
Dobro izdinstati crni luk i šargarepu, sve dok šargarepa ne pusti sok i to ne postane kompaktna masa. U toku dinstanja dodati peršun.
Korak 5:
Dodati pasulj i lovorov list (Ukoliko zaboravite da dodate peršun u toku dinstanja, dodajte ga sada. Ali njegova aroma će biti jača ukoliko ga dodate dok dinstate luk i šargarepu).
Korak 6:
Dodati vodu i kuvati oko 90 minuta na srednjoj temperaturi. Količina vode je uvek duplo veća od količine pasulja (zavisno kakvu gustinu želite možete povećati ili smanjiti količinu vode). Ukoliko želite čorbast pasulj dodajte više vode. Dok za one koji vole gust, smanjite količinu vode.
Korak 7:
30 minuta pre kraja kuvanja pasulja dodati kobasice (Ukoliko su kobasice velike preseći ih na pola).
Korak 8:
Napraviti zapršku od ulja, brašna i aleve paprika (Od zaprške zavisi gustina pasulja, tako da je to stvar vašeg izbora).
Korak 9:
Dodati zapršku u pasulj 20ak minuta pre kraja kuvanja.
Korak 10:
Nakon dodavanja zaprške malo smanjtii temperaturu na kojoj kuvate pasulj.
Korak 11:
Na kraju začiniti pasulj sa solju i biberom (možete dodati još neki začin koji volite).
Korak 12:
Sigurno ste čuli da je pasulj još bolji dan kasnije. Napravite više pasulja ili ga napravite dan ranije (ukoliko ste u mogućnosti).
Prijatno!