Početna » Recepti » Bešamel Sos (Beli Sos)

Bešamel Sos (Beli Sos)

Vreme čitanja recepta: 2 min.

Svi znamo koliko su sosovi značajni za pripremu hrane. Svako ko sprema hranu u kućnim uslovima, treba da ima dobar bešamel sos (beli sos) u svom repertoaru. Ovaj francuski sos se koristi u mnogim jelima od lazanje do musake. Takođe je osnova za pravljenje raznih sosova od sira.

Tabela sadržaja:
  1. Sastojci
  2. Recept
  3. Video Recept
Vreme pripreme sastojaka: 5 min.
Vreme kuvanja: 15 min.
Težina pripreme: Lako
Bešamel sos (Beli sos) recept

Sastojci:

  • 1L Mleka
  • 80g Putera
  • 80g Brašna
  • So po ukusu
  • Biber po ukusu

Recept za 4 osobe

Prikaži recept za osobe

Kalorije:

Ukupan broj kalorija: 212 kcal
Broj kalorija po osobi: 53 kcal

Recept

Korak 1:
Izmeriti sve sastojke i pripremiti potrebnu aparaturu – jednu šerpu, jednu žicu ili varjaču za mešanje.


Korak 2:
Istopiti puter na niskoj temepraturi (60-80C), mešati da ne zagori.


Korak 3:
Nakon što smo otopili puter, dodati brašno i mešati dok se ne dobije masa srednje gustine. (Što više brašna dodamo sos će nam biti gušći – napravite gustinu po vašem ukusu.)


Korak 4:
U ‘’ belu zapršku ‘’ dodati mleko sobne temperature. Dok dodajemo mleko intenzivno mešamo sa žicom kako bismo razbili potencijalne grudvice.


Korak 5:
Konsatntno mešati sos tokom kuvanja. Blago podići temperaturu i kuvati dok bešamel sos ne dostigne odgovarajuću gustinu. Ukoliko primetite da sos ključa smanjiti temperaturu po osećaju.


Korak 6:
Kada je sos gotov, dodati so i biber po ukusu.

Bešamel možete korigovati po sopstvenom ukusu:
– Za kiselkast ukus možete dodati malo limuna ili belog vina.
– Za pikantan ukus možete začiniti sa ljutom paprikom ili nekom drugom vrstom ljutog začina.
– Ako volite dašak biljne note u sosu, kao na primer: ruzmarina, nane, zalfije, majčine dušice. Možete dodati koji list ili grančicu iste dok se sos kuva, pa pri završetku izbaciti i procediti sos kroz cetku.


Korak 7:
Ukoliko bešamel skladištimo u frižideru, potrebno je staviti PVC foliju preko površine posude kako se ne bi stvorila korica na vrhu.


Prijatno!!!

Video Recept

Zanimljivost:

Kako je Bešamel Sos dobio ime?
Bešamel je francuska reč koja znači „beli sos“. Nazvan po Luju de Bešamelu, glavnom kuvaru Francuskog kralja Luja XIV. Iako se često pojavljivao u italijanskim kuvarima iz perioda renesanse (kao sos od lepka), preimenovan je 1651. kada je objavljen u kuvaru "Le Cuisinier Francois", koja se smatra osnovom francuske kuhinje.

Napišite vaše utiske i ocenite recept
5.0
5.0 od 5 zvezdica (broj ocena: 1)
Odličan100%
Vrlo dobar0%
Dobar0%
Nije loš0%
Loš0%
04/12/2022

Odličan!

Pera