Bešamel Sos (Beli Sos)
Svi znamo koliko su sosovi značajni za pripremu hrane. Svako ko sprema hranu u kućnim uslovima, treba da ima dobar bešamel sos (beli sos) u svom repertoaru. Ovaj francuski sos se koristi u mnogim jelima od lazanje do musake. Takođe je osnova za pravljenje raznih sosova od sira.
Sastojci:
- 1L Mleka
- 80g Putera
- 80g Brašna
- So po ukusu
- Biber po ukusu
Recept za 4 osobe
Prikaži recept za osobe
Kalorije:
Recept
Korak 1:
Izmeriti sve sastojke i pripremiti potrebnu aparaturu – jednu šerpu, jednu žicu ili varjaču za mešanje.
Korak 2:
Istopiti puter na niskoj temepraturi (60-80C), mešati da ne zagori.
Korak 3:
Nakon što smo otopili puter, dodati brašno i mešati dok se ne dobije masa srednje gustine. (Što više brašna dodamo sos će nam biti gušći – napravite gustinu po vašem ukusu.)
Korak 4:
U ‘’ belu zapršku ‘’ dodati mleko sobne temperature. Dok dodajemo mleko intenzivno mešamo sa žicom kako bismo razbili potencijalne grudvice.
Korak 5:
Konsatntno mešati sos tokom kuvanja. Blago podići temperaturu i kuvati dok bešamel sos ne dostigne odgovarajuću gustinu. Ukoliko primetite da sos ključa smanjiti temperaturu po osećaju.
Korak 6:
Kada je sos gotov, dodati so i biber po ukusu.
Bešamel možete korigovati po sopstvenom ukusu:
– Za kiselkast ukus možete dodati malo limuna ili belog vina.
– Za pikantan ukus možete začiniti sa ljutom paprikom ili nekom drugom vrstom ljutog začina.
– Ako volite dašak biljne note u sosu, kao na primer: ruzmarina, nane, zalfije, majčine dušice. Možete dodati koji list ili grančicu iste dok se sos kuva, pa pri završetku izbaciti i procediti sos kroz cetku.
Korak 7:
Ukoliko bešamel skladištimo u frižideru, potrebno je staviti PVC foliju preko površine posude kako se ne bi stvorila korica na vrhu.
Prijatno!!!
Video Recept
Kako je Bešamel Sos dobio ime?
Bešamel je francuska reč koja znači „beli sos“. Nazvan po Luju de Bešamelu, glavnom kuvaru Francuskog kralja Luja XIV. Iako se često pojavljivao u italijanskim kuvarima iz perioda renesanse (kao sos od lepka), preimenovan je 1651. kada je objavljen u kuvaru "Le Cuisinier Francois", koja se smatra osnovom francuske kuhinje.
Odličan!