Bolonjeze Sos
Ako tražite istinski luksuzni sos za testeninu, nema boljeg kandidata od klasičnog italijanskog Bolonjeze sosa. Bolonjeze sos je klasični italijanski sos za testenine napravljen od mlevenog mesa kao što je govedina ili svinjetina. Tradicionalno se služi sa svežom testeninom taljatela, ali možete da ga poslužite i sa fetučini, papardelom, penneom ili drugom testeninom.
Sastojci:
- 600g Miks mlevenog svinjsko/junćeg mesa
- 720ml Pelata
- 150g Crnog luka
- 90g Rendane šargarepe
- 2 Lovorova lista
- 1 Čen belog luka
- 10g Origana
- 10g Bosiljaka
- 10g Peršuna
- So/Biber po ukusu
Recept za 4 osobe
Prikaži recept za osobe
Kalorije:
Recept
Korak 1:
Pripremiti aparaturu pre početka rada:
– Lonac ili šerpa
– Varjača za mešanje
– Nož
– Daska za sečenje
Korak 2:
Pripremiti sve sastojke – Iseći luk i šargarepu na sitne kockice, takođe možete usitniti u blenderu ili šargarepu rendati na gruboj rendi.
Korak 3:
Izdinstati dobro crni luk i šargarepu sve dok šargarepa ne pusti sok i to ne postane kompaktna masa, lepa na oko.
Korak 4:
Dodati meso u već prodinstan luk i šargarepu, i sa varjačom odvajati meso – kako ne bi ostalo većih komada mlevenog mesa.
Korak 5:
U meso dodati pelat. Ukoliko u pelatu ima komada paradajza iseći ih na sitno pre dodavanja.
Korak 6:
U celu masu dodati beli luk i lovor.
Korak 7:
Kuvati još 30ak minuta, ako ima potrebe produžiti još koji minut.
Korak 8:
Na kraju začiniti sa suvim začinskim biljem, solju i biberom ili nečim pikantnim ukoliko volite.
Prijatno!!!
Video Recept
Kako je Bolonjeze sos dobio ime?
Bolonjeze sos je poznat širom sveta, ali u Italiji je poznat kao ragu. Pa zašto ga mi, stranci, zovemo bolonjez sos? Sve se dogodilo tokom Drugog svetskog rata kada su američki vojnici prošli kroz grad Bolonju i probali ovaj sos. Kod kuće su hteli da reprodukuju sos koji su voleli, ali kako se nisu sećali njegovog prvobitnog imena, postao je sos od Bolonje, Bolonjeze sos.
Kada je ovako lepo objasnjeno, lako je napraviti! Hvala vam.