Početna » Recepti » Ćufte u Bešamel (Belom) Sosu

Ćufte u Bešamel (Belom) Sosu

Vreme čitanja recepta: 3 min

Kada se spomenu ćufte, svi pomoslimo na ćufte u paradajz sosu. Ćufte se mogu kombinovati sa raznim sosovima, a mi smo vam pripremili recept za ćufte u bešamel (belom) sosu. Pratići naš recept svako može pripremiti ukusno meso za ručak, a uz to pripremite prilog po vašem izboru.

Tabela sadržaja:
  1. Sastojci
  2. Recept
  3. Video Recept
Vreme pripreme sastojaka: 30 min.
Vreme kuvanja: 60 min.
Težina pripreme: Srednje
Ćufte u Bešamel Sosu - najbolji recept | Recepti Perun

Sastojci:

  • 700g Mešanog mlevenog mesa (Svinjetina / Junetina)
  • 2 Jaja
  • 580ml Mleka
  • 80g Prezle
  • 40g Putera
  • 40g Brašna
  • 10g Svežeg Persuna
  • So/Biber po ukusu
  • Ulje

Recept za 4 osobe

Prikaži recept za osobe

Kalorije:

Ukupan broj kalorija: 2488 kcal
Broj kalorija po osobi: 622 kcal

Recept

Ćufte u Bešamel Sosu za 4 osobe

Korak 1:
Priprema aparature:
– Šerpa
– Žica ili Varjača (za mešanje)
– Vatrostalna posuda ili neka druga posuda (pleh) koja može da trpi velike temperature
– Obla posuda
– Nož (za pripremu sastojaka)
– Posuda sa malo vode


Priprema Bešamel (Belog) Sosa

Korak 2:
Istopiti puter (40g) u šerpi na niskoj temepraturi 60-80°C (Mešati da ne zagori).


Korak 3:
Nakon što smo otopili puter, dodati brašno (40g) i mešati dok se ne dobije masa srednje gustine (Što više brašna dodamo sos će nam biti gušći – napravite gustinu po vašem ukusu).


Korak 4:
U ‘’ belu zapršku ‘’ dodati mleko (500ml) sobne temperature. Dok dodajemo mleko intenzivno mešati sa žicom kako bi razbili potencijalne grudvice.


Korak 5:
Konsatntno mešati sos tokom kuvanja. Blago podići temperaturu i kuvati dok bešamel sos ne dostigne odgovarajuću gustinu. Ukoliko primetite da sos ključa smanjiti temperaturu (po osećaju).


Korak 6:
Kada je sos gotov, dodati so i biber (po ukusu).


Priprema Sastojaka

Korak 7:
Na suvoj dasci iseći peršun (na sitne komade).


Priprema smese za Ćufte

Korak 8:
U oblu posudu ubaciti mleveno meso i dodati jaja (2), mleko (80ml), peršun (10g), prezlu (80g) i začine (Prezlu treba dodavati postepeno, možda vam neće biti potrebna sva količina, a možda ćete morati dodati još. Zavisno od veličine jaja).


Korak 9:
Kada napravite smesu za ćufte, pripremite posudu sa malo vode sa strane (Masa ne treba da bude previse vlazna, ali ni previse hlebasta i suva. Kada se smesa ne lepi za ruke i ima čvrstu teksturu onda je gotova).


Pravljenje Ćufti

Korak 10:
Pravite ćufte od smese koju ste napravili, tako što ćete blago nakvasiti vrhove prstiju i praviti kuglice (Isti proces ponavljati pri svakom pravljenju ćufti).


Korak 11:
Prvo sipajte ulje u posudu ili pleh, pa poslažite ćuftice (ne bi trebale da se dodiruju).


Korak 12:
Preliti ćufte Bešamel sosom (Ćufte da budu skroz prelivene sosom).


Pečenje Ćufti

Korak 13:
Zagrejati rernu na 160°C, stavite posudu u rernu i cufte zapecite 40 minuta. Posle odredjenog vremena ispratite da li treba smanjiti temperaturu ili je treba povećati (zavisno od toga kako se ponaša sos) – Da li je zagoreo ili je previše redak.


Korak 14:
Nakon 40-50minuta, ćufte će biti spremne za jelo. Naša preporuka je da se ćufte u bešamel sosu upare sa pire krompirom.


Prijatno!

Video Recept

Zanimljivost:

Koliko kilograma je teška najveća ćufta na svetu?
U novembru 2017. italijansko-američki klub sa Hilton Hed Ajlenda oborio je rekord sa masivnom ćuftom od 800 kilograma. Ovaj poduhvat je planiran oko godinu dana. Po narudžbini je napravljena posebna oprema, a kuvanje ćufti je trajalo nedelju dana. Ginisova knjiga je ozvaničila ovaj rekord.

Napišite vaše utiske i ocenite recept
5.0
5.0 od 5 zvezdica (broj ocena: 2)
Odličan100%
Vrlo dobar0%
Dobar0%
Nije loš0%
Loš0%
04/04/2023

Savršeno jelo!

Itana
26/07/2022

Stefan