Ćufte u Bešamel (Belom) Sosu


Kada se spomenu ćufte, svi pomoslimo na ćufte u paradajz sosu. Ćufte se mogu kombinovati sa raznim sosovima, a mi smo vam pripremili recept za ćufte u bešamel (belom) sosu. Pratići naš recept svako može pripremiti ukusno meso za ručak, a uz to pripremite prilog po vašem izboru.








Sastojci:
- 700g Mešanog mlevenog mesa (Svinjetina / Junetina)
- 2 Jaja
- 580ml Mleka
- 80g Prezle
- 40g Putera
- 40g Brašna
- 10g Svežeg Persuna
- So/Biber po ukusu
- Ulje
Recept za 4 osobe
Prikaži recept za osobe
Kalorije:




Recept
Ćufte u Bešamel Sosu za 4 osobe
Korak 1:
Priprema aparature:
– Šerpa
– Žica ili Varjača (za mešanje)
– Vatrostalna posuda ili neka druga posuda (pleh) koja može da trpi velike temperature
– Obla posuda
– Nož (za pripremu sastojaka)
– Posuda sa malo vode
Priprema Bešamel (Belog) Sosa
Korak 2:
Istopiti puter (40g) u šerpi na niskoj temepraturi 60-80°C (Mešati da ne zagori).
Korak 3:
Nakon što smo otopili puter, dodati brašno (40g) i mešati dok se ne dobije masa srednje gustine (Što više brašna dodamo sos će nam biti gušći – napravite gustinu po vašem ukusu).
Korak 4:
U ‘’ belu zapršku ‘’ dodati mleko (500ml) sobne temperature. Dok dodajemo mleko intenzivno mešati sa žicom kako bi razbili potencijalne grudvice.
Korak 5:
Konsatntno mešati sos tokom kuvanja. Blago podići temperaturu i kuvati dok bešamel sos ne dostigne odgovarajuću gustinu. Ukoliko primetite da sos ključa smanjiti temperaturu (po osećaju).
Korak 6:
Kada je sos gotov, dodati so i biber (po ukusu).
Priprema Sastojaka
Korak 7:
Na suvoj dasci iseći peršun (na sitne komade).
Priprema smese za Ćufte
Korak 8:
U oblu posudu ubaciti mleveno meso i dodati jaja (2), mleko (80ml), peršun (10g), prezlu (80g) i začine (Prezlu treba dodavati postepeno, možda vam neće biti potrebna sva količina, a možda ćete morati dodati još. Zavisno od veličine jaja).
Korak 9:
Kada napravite smesu za ćufte, pripremite posudu sa malo vode sa strane (Masa ne treba da bude previse vlazna, ali ni previse hlebasta i suva. Kada se smesa ne lepi za ruke i ima čvrstu teksturu onda je gotova).
Pravljenje Ćufti
Korak 10:
Pravite ćufte od smese koju ste napravili, tako što ćete blago nakvasiti vrhove prstiju i praviti kuglice (Isti proces ponavljati pri svakom pravljenju ćufti).
Korak 11:
Prvo sipajte ulje u posudu ili pleh, pa poslažite ćuftice (ne bi trebale da se dodiruju).
Korak 12:
Preliti ćufte Bešamel sosom (Ćufte da budu skroz prelivene sosom).
Pečenje Ćufti
Korak 13:
Zagrejati rernu na 160°C, stavite posudu u rernu i cufte zapecite 40 minuta. Posle odredjenog vremena ispratite da li treba smanjiti temperaturu ili je treba povećati (zavisno od toga kako se ponaša sos) – Da li je zagoreo ili je previše redak.
Korak 14:
Nakon 40-50minuta, ćufte će biti spremne za jelo. Naša preporuka je da se ćufte u bešamel sosu upare sa pire krompirom.
Prijatno!
Video Recept
Koliko kilograma je teška najveća ćufta na svetu?
U novembru 2017. italijansko-američki klub sa Hilton Hed Ajlenda oborio je rekord sa masivnom ćuftom od 800 kilograma. Ovaj poduhvat je planiran oko godinu dana. Po narudžbini je napravljena posebna oprema, a kuvanje ćufti je trajalo nedelju dana. Ginisova knjiga je ozvaničila ovaj rekord.
Savršeno jelo!