Početna » Recepti » Ćufte iz Rerne

Ćufte iz Rerne

Vreme čitanja recepta: 2 min.

Ćufte su jelo koje se veoma ukusno i lako se sprema. Bitno je obratiti pažnju na kvalitet mesa, pošto je meso glavni sastojak. Mogu se jesti i leti i zimi, neko ih češće jede za ručak, dok drugi preferiraju ćufte za večeru. Obično se kombinuju uz neki sos, u ovom receptu ćemo vama prepustiti da izaberete sos i prilog.

Tabela sadržaja:
  1. Sastojci
  2. Recept
  3. Video Recept
Vreme pripreme sastojaka: 30 min.
Vreme kuvanja: 50 min.
Težina pripreme: Lako
Cufte iz Rerne | Recepti Perun

Sastojci:

  • 700g Mlevenog mesa (Svinjetina/Junetina)
  • 2 Jaja
  • 80ml Mleka (Zavisno od veličine jaja)
  • 80g Prezle
  • 10g Svežeg seckanog persuna
  • So/Biber (Po ukusu)

Recept za 4 osobe

Prikaži recept za osobe

Kalorije:

Ukupan broj kalorija: 2364 kcal
Broj kalorija po osobi: 591 kcal

Recept

Korak 1:
Priprema aparature:
– Vatrostalna posuda ili neka druga posuda (pleh) koja može da trpi velike temperature
– Obla posuda
– Nož
– Daska za sečenje
– Posuda sa malo vode


Priprema Sastojaka

Korak 2:
Na suvoj dasci iseći peršun (na sitne komade).


Priprema smese za Ćufte

Korak 3:
U oblu posudu ubaciti mleveno meso i dodati jaja, mleko, peršun, prezlu i začine (Prezlu treba dodavati postepeno, možda vam neće biti potrebna sva količina, a možda ćete morati dodati još. Zavisno od veličine jaja).


Korak 4:
Kada napravite smesu za ćufte, pripremite posudu sa malo vode sa strane (Masa ne treba da bude previse vlazna, ali ni previse hlebasta i suva. Kada se smesa ne lepi za ruke i ima čvrstu teksturu onda je gotova).


Pravljenje Ćufti

Korak 5:
Pravite ćufte od smese koju ste napravili, tako što ćete blago nakvasiti vrhove prstiju i praviti kuglice. (Isti proces ponavljati pri svakom pravljenju ćufti)


Korak 6:
Tako napravljene ćuftice poslažite u posudu ili pleh (ne bi trebale da se dodiruju).


Korak 7:
Dodajte ulje u posudu kako se ćufte ne bi zalepile i zagorele.


Pečenje Ćufti

Korak 8:
Zagrejati rernu na 160°C, stavite posudu u rernu i ćufte zapecite 40 minuta.


Korak 9:
Nakon 40-50minuta, ćufte će biti spremne za jelo, preporuka je da se upare sa pire krompirom i nekim sosom koji je po vašem ukusu.


Prijatno!

Video Recept

Zanimljivost:

Gde je napravljena prva ćufta?
Niko sa sigurnošću ne može reći gde je tačno napravljena prva ćufta. Recepti datiraju još od Rimljana – klasična kuvarska knjiga "Apicius" uključuje odeljak o mlevenim mesom, mešavinama mesa (paun, fazan i zec su im bili omiljeni) sa drugim sastojcima. Neki istoričari veruju da su prve ćufte napravljene u Persiji i da su i danas prisutne kao kofta.

Napišite vaše utiske i ocenite recept
5.0
5.0 od 5 zvezdica (broj ocena: 4)
Odličan100%
Vrlo dobar0%
Dobar0%
Nije loš0%
Loš0%
31/07/2024

slavica
24/03/2024

Jelena
02/03/2024

Marina
22/05/2023

Ljiljana