Ćufte iz Rerne
Ćufte su jelo koje se veoma ukusno i lako se sprema. Bitno je obratiti pažnju na kvalitet mesa, pošto je meso glavni sastojak. Mogu se jesti i leti i zimi, neko ih češće jede za ručak, dok drugi preferiraju ćufte za večeru. Obično se kombinuju uz neki sos, u ovom receptu ćemo vama prepustiti da izaberete sos i prilog.
Sastojci:
- 700g Mlevenog mesa (Svinjetina/Junetina)
- 2 Jaja
- 80ml Mleka (Zavisno od veličine jaja)
- 80g Prezle
- 10g Svežeg seckanog persuna
- So/Biber (Po ukusu)
Recept za 4 osobe
Prikaži recept za osobe
Kalorije:
Recept
Korak 1:
Priprema aparature:
– Vatrostalna posuda ili neka druga posuda (pleh) koja može da trpi velike temperature
– Obla posuda
– Nož
– Daska za sečenje
– Posuda sa malo vode
Priprema Sastojaka
Korak 2:
Na suvoj dasci iseći peršun (na sitne komade).
Priprema smese za Ćufte
Korak 3:
U oblu posudu ubaciti mleveno meso i dodati jaja, mleko, peršun, prezlu i začine (Prezlu treba dodavati postepeno, možda vam neće biti potrebna sva količina, a možda ćete morati dodati još. Zavisno od veličine jaja).
Korak 4:
Kada napravite smesu za ćufte, pripremite posudu sa malo vode sa strane (Masa ne treba da bude previse vlazna, ali ni previse hlebasta i suva. Kada se smesa ne lepi za ruke i ima čvrstu teksturu onda je gotova).
Pravljenje Ćufti
Korak 5:
Pravite ćufte od smese koju ste napravili, tako što ćete blago nakvasiti vrhove prstiju i praviti kuglice. (Isti proces ponavljati pri svakom pravljenju ćufti)
Korak 6:
Tako napravljene ćuftice poslažite u posudu ili pleh (ne bi trebale da se dodiruju).
Korak 7:
Dodajte ulje u posudu kako se ćufte ne bi zalepile i zagorele.
Pečenje Ćufti
Korak 8:
Zagrejati rernu na 160°C, stavite posudu u rernu i ćufte zapecite 40 minuta.
Korak 9:
Nakon 40-50minuta, ćufte će biti spremne za jelo, preporuka je da se upare sa pire krompirom i nekim sosom koji je po vašem ukusu.
Prijatno!
Video Recept
Gde je napravljena prva ćufta?
Niko sa sigurnošću ne može reći gde je tačno napravljena prva ćufta. Recepti datiraju još od Rimljana – klasična kuvarska knjiga "Apicius" uključuje odeljak o mlevenim mesom, mešavinama mesa (paun, fazan i zec su im bili omiljeni) sa drugim sastojcima. Neki istoričari veruju da su prve ćufte napravljene u Persiji i da su i danas prisutne kao kofta.