Ćufte u Paradajz Sosu


Jednostavan recept za ćufte u paradajz sosu, koji se brzo priprema. Ćufte se uglavnom pripremaju za ručak, ali uz neki prilog mogu biti dobra ideja za porodičnu večeru. Deca se obraduje ovom jelu, pogotovo kada ga uparite sa pire krompirom. Probajte ovaj recept pa nam javite utiske, prijatno.








Sastojci:
- 700g Mešanog mlevenog mesa (Svinjetina / Junetina)
- 2 Jaja
- 80ml Mleka
- 80g Prezle
- 500ml Soka od paradajza ili pelata
- 15g Brašna
- 10g Svežeg Persuna
- So / Biber
Recept za 4 osobe
Prikaži recept za osobe
Kalorije:




Recept
Korak 1:
Priprema aparature:
– Šerpa
– Žica ili Varjača (za mešanje)
– Vatrostalna posuda ili neka druga posuda (pleh) koja može da trpi velike temperature
– Obla posuda
– Nož (za pripremu sastojaka)
– Posuda sa malo vode
Priprema Sastojaka
Korak 2:
Na suvoj dasci iseći peršun (na sitne komade).
Pravljenje smese za ćufte
Korak 3:
U oblu posudu ubaciti mleveno meso i dodati jaja, mleko, peršun, prezlu i začine (Prezlu treba dodavati postepeno, možda vam neće biti potrebna sva količina, a možda ćete morati dodati još. Zavisno od veličine jaja).
Oblikovanje Ćufti
Korak 4:
Kada napravite smesu za ćufte, pripremite posudu sa malo vode (Masa ne treba da bude previse vlazna, ali ni previse hlebasta i suva. Kada se smesa ne lepi za ruke i ima čvrstu teksturu onda je gotova).
Korak 5:
Pravite ćufte od smese koju ste napravili, tako što ćete blago nakvasiti vrhove prstiju i praviti kuglice (Isti proces ponavljati pri svakom pravljenju ćufti).
Slaganje Ćufti u Pleh
Korak 6:
Tako napravljene ćuftice poslažite u posudu ili pleh (ne bi trebale da se dodiruju).
Priprema Paradajz Sosa
Korak 7:
U pelati ili sok od paradajza dodajte malo brašna, kako bi se sos zgusnuo. Mešati kako bi se paradajz sos i brašno sjedinilo (razbiti komadiće paradajza, ukoliko ih ima).
Korak 8:
Preliti ćufte sosom koji ste malopre napravili (Ćufte da budu skroz prelivene sosom), posuti preko peršun ili neki drugi suvi začin koji volite.
Pečenje Ćufti
Korak 9:
Zagrejati rernu na 160°C, stavite posudu u rernu i ćufte zapecite 40 minuta. Posle odredjenog vremena ispratite da li treba smanjiti temperaturu ili je treba povećati (zavisno od toga kako se ponaša sos) – Da li je zagoreo ili je previše redak.
Korak 10:
Nakon 40-50minuta, ćufte će biti spremne za jelo. Naša preporuka je da se ćufte u paradajz sosu upare sa pire krompirom.
Prijatno!
Video Recept
Verzije ćufti u svetu
Možda vam je najpoznatija italijansko-američka verzija jela, ali tu su i švedski kottbullar, španski albondigas, holandski bitterballen, grčki keftedes, južnoafrički skilpedjies, a iz Indije preko Bliskog istoka kofta. Ovo je samo nekoliko primera široke popularnosti ćufte, koje se često prave od jagnjetine, svinjetine i drugog mesa.
Prvi put u životu da sam spremala ćufte i da mi se nisu raspale.toliko sam pojela da me sad stomak boli. Odličan i jako jednostavan recept!! Pošto sam pravila za 2 osobe,ja sam stavila 500ml paradajza umesto 250ml..čisto zbog preliva preko pirea
Recept jednostavan, ćufte preukusne!
Jelo je ušlo na moju listu omiljenih jela.
Najbolje cufte koje sam napravila, do sada! Hvala na receptu.