Početna » Recepti » Grilovani Svinjski File sa Pirinčem

Grilovani Svinjski File sa Pirinčem

Vreme čitanja recepta: 2 min.

Svinjetina je veoma zastupljena na našem područuju. Grilovanjem svinjetine se dobije sočno meso, još kada se uz to napravi zdrav prilog kao što je pirinač, dobijemo veoma ukusan a zdrav ručak. Ovo je jednostavan recept koji će vaši ukućani obožavati.

Tabela sadržaja:
  1. Sastojci
  2. Recept
  3. Video Recept
Vreme pripreme sastojaka: 15 min.
Vreme kuvanja: 35 min.
Težina pripreme: Lako
Grilovani svinjski file sa pirinčem | Recepti Perun

Sastojci:

  • 1kg Svinjskog filea
  • 300g Pirinča
  • 100g Crnog luka
  • Maslinovo ulje
  • So/Biber po ukusu

Recept za 4 osobe

Prikaži recept za osobe

Kalorije:

Ukupan broj kalorija: 3080 kcal
Broj kalorija po osobi: 770 kcal

Recept

Korak 1:
Priprema aparature:
– Tiganj (po mogućnosti gril tiganj)
– Hvataljke za meso (mašice) ili viljuška za okretanje mesa
– Nož za obradu mesa
– Nož za obradu povrća
– Šerpa ili manji lonac
– Varjača


Priprema sastojaka:

Korak 2:
Svinjski file očistiti od opne i od žilica pre nego što se krene sa termičkom obradom mesa.


Korak 3:
Iseći crni luk na kockice.


Priprema Svnjskog Filea i Pirinča:

Korak 4:
Nakon pripreme sastojaka za pirinač, pristaviti pirinač pa nauljiti tiganj i krenuti sa pečenjem svinjskog filea 4-6 minuta sa svake strane (4 strane), na jakoj vatri. File se ne sme isušiti, mora biti sočan. Paziti da temperatura pečenja mesa ne bude prejaka, jer ce se spolja stvoriti tvrda kora a iznutra meso neće biti pečeno do kraja.


Korak 5:
Izdinstati luk na ulju.


Korak 6:
Zatim dodati pirinač i mešati dok zrno ne postane staklasto, ni zrno ni luk ne smeju zagoreti (30ak sekundi).


Korak 7:
Dodati vodu iz dva puta, količina vode(tečnosti) je uvek veća od količine pirinča. Umesto vode može se koristii i fond od povrća, mesni bujon, ili riblji fond, (voda gde se kuvalo povrće, meso ili riba) zavisno od potrebe.


Korak 8:
Nakon što voda ispari, dodati začine i dašak maslinvog ulja.


Korak 9:
Paziti da pirinač ne zagori ili da se zrno ne prekuva(raspada).


Korak 10:
Meso začiniti sa solju i biberom.


Korak 11:
Svinjski file poslužiti u komadu ili isečeno, može preko pirinča ili pored njega.


Prijatno!!!

Video Recept

Zanimljivost:

Svinje su životinje koje vole društvo
Svinje više vole da budu u grupama i postaju pod stresom kada su same. Oni formiraju jake veze jedni sa drugima, pa čak i sa drugim životinjama i ljudima! Ova prijateljstva mogu trajati čitav život. Kada se drže u grupama, svinje se mogu naći naslonjene jedna na drugu radi udobnosti i topline.

Napišite vaše utiske i ocenite recept
5.0
5.0 od 5 zvezdica (broj ocena: 1)
Odličan100%
Vrlo dobar0%
Dobar0%
Nije loš0%
Loš0%
21/09/2023

Mislim da obecava

Nevenka