Juneći Gulaš sa Knedlama


Danas vam predstavljamo jedan od najsočnijih i najukusnijih gulaša koje ćete ikada probati - našu verziju junećeg gulaša sa mekim, vazdušastim knedlama. Juneći gulaš je jelo koje nosi sa sobom duh toplih porodičnih okupljanja. Knedle su tajna ovog recepta - mekane loptice testa koje apsorbuju bogat gulaš sos i čine ga još ukusnijim. Priprema jela možda zahteva malo više vremena i pažnje, ali verujte nam, svaki trenutak koji uložite u pripremu biće nagrađen kada probate ovu aromatičnu poslasticu. Bez daljeg odlaganja, krenimo u avanturu.








Sastojci:
- 600g Junećeg buta (iseckanog na kockice)
- 3 Glavice crnog luka
- 3 Čena belog luka
- Slatka mlevena paprika
- Brašno
- So/Biber
- Ulje
- Lovorov list
- Voda
- Knedle (sastojci):
- 300g Brašna
- 4 Jaja
- Sveži peršun
- So
- Ulje
- Voda
Recept za 4 osobe
Prikaži recept za osobe
Kalorije:




Recept
Korak 1:
Priprema aparature:
– Nož
– Daska za sečenje
– Varjača
– 2 Šerpe
– Kašika
– Šolja
– Žica za mućenje
– Viljuška
– Činija
– Kašičica
– Cediljka ili šuplja (francuska) kašika
Priprema Sastojaka
Korak 2:
Sitno iseckati crni luk.
Korak 3:
Sitno iseckati beli luk.
Korak 4:
Usitniti peršun.
Priprema Junećeg Gulaša
Korak 5:
Sipati ulje u šerpu i dodati sitno iseckan crni luk.
Korak 6:
Nakon par minuta dodati sitno iseckan beli luk.
Korak 7:
Dinstati luk 15-ak minuta, povremeno dodajući po malo vode (da luk ne zagori).
Korak 8:
Dodati juneće meso, pa sve zajedno dinstati. Začiniti solju i biberom, staviti 3-4 lovorova lista. Dinstati još 15-ak minuta.
Korak 9:
Dodati oko 2l vruće vode, pa ostaviti na umerenoj temperaturi da se kuva 1 sat.
Priprema Smese od Brašna i Paprike
Korak 10:
Dok se gulaš kuva pripremiti smesu od brašna i paprike. U šolju staviti slatku papriku i brašno, malo promešati viljuškom, pa dodati vodu i lepo razmutiti da nema grudvica.
Priprema Knedli
Korak 11:
Dok se gulaš kuva, spremiti i knedle.
Korak 12:
U činiji umutiti jaja (žicom), dodati so i iseckan peršun.
Korak 13:
Dodavati brašno (malo po malo) i mutiti žicom da ne bi ostale grudvice.
Korak 14:
U šerpu sipati vodu, malo ulja i soli. Staviti na šporet da provri.
Korak 15:
Kad voda provri, smanjiti šporet, pa kašičicu (sa kojom ćemo da vadimo knedle) umočiti u provrelu vodu, ostaviti 10-ak sekundi u vodi (da bi knedle lepo padale sa kašičice).
Korak 16:
Kašičicom uzimati knedle i stavljati ih u vodu, dok se ne potroši cela masa.
Korak 17:
Ostaviti da se lagano kuvaju na umerenoj temperaturi 10 minuta (Paziti da voda ne prekipi).
Korak 18:
Kad su knedle kuvane, procediti ih.
Završnica Junećeg Gulaša
Korak 19:
Pred kraj kuvanja gulaša, izvaditi listove lovora.
Korak 20:
Smesu od brašna i paprike polako sipati u gulaš i mešati žicom, da se ne bi napravile grudvice.
Korak 21:
Kuvati još 15 minuta.
Korak 22:
Kada je gulaš gotov, dodati knedle (kuvane i proceđene).
Korak 23:
Juneći gulaš je spreman da oduševi sve koji ga probaju.
Prijatno!!!
Video Recept
Priča se da je gulaš nastao u 9. veku, od čorbe koje su jeli mađarski pastiri. Pre nego što su krenuli sa svojim jatima, pripremili su prenosivu zalihu hrane tako što su polako kuvali iseckano meso sa lukom i drugim aromama dok se tečnost ne upije. Potom se gulaš sušio na suncu i pakovala u kese od ovčijih stomaka. U vreme obroka, u deo mesa se dodavala voda da bi se dobio gulaš.
ODLICAN RECEPT