Lazanje sa mlevenim mesom i bešamel sosom


Postoje brojni recepti za lazanje koji se koriste širom sveta, jer je ovo italijansko jelo zaživelo u mnogim narodima. Svi ovi recepti uključuju naizmenične slojeve lazanje sa raznim sosovima, sirevima i drugim sastojcima. Za vas smo spremili klasičan italijanski recept sa bešamel i bolonjeze sosom, koji je idealan za porodični ručak ili večeru.








Sastojci:
- 2 kore za Lazanje
- 200g Parmezana
- Sastojci Bolonjeze Sos
- 600g Mleveno svinjsko/juneće meso
- 720ml Paradajz sok / Pelat
- 150g Crni luk
- 90g Rendana šargarepa
- 1 Lovor
- 2 Čena belog luka
- 10g Origana
- 10g Bosiljka
- 10g Peršuna
- So/Biber po ukusu
- Sastojci Bešamel Sos
- 1L Mleka
- 80g Putera
- 80g Brašna
- So/Biber po ukusu
Recept za 4 osobe
Prikaži recept za osobe
Kalorije:




Recept
Korak 1:
Priprema aparature- 2 šerpe (jedna za besamel sos, druga za bolonjeze sos), jedna varjača, jedna žica, nož za pripremu sastojaka, pleh za pečenje ili keramička posuda za pecenje (posuda ne sme biti plitka, oko 100mm dubine)
Priprema Sastojaka
Korak 2:
Pripremiti soseve (Bešamel i Bolonjeze) u isto vreme kako bi se ubrzao proces spremanja celokupnog obroka.
Priprema Bešamel Sosa
Korak 3:
Istopiti puter na niskoj temepraturi (60-80C) i mešati da ne zagori.
Korak 4:
Nakon što smo otopili puter, u šerpu sa puterom dodati brašno i mešati dok se ne dobije masa srednje gustine. (Što više brašna dodamo sos će nam biti gušći, tako da napravite kako vam odgovara.)
Korak 5:
U ‘’ belu zapršku ‘’ dodati mleko sobne temperature. Dok dodajemo mleko intenzivno mešamo sa žicom kako bismo razbili potencijalne grudvice.
Korak 6:
Konsatntno mešati sos tokom kuvanja. Blago podići temperaturu i kuvati dok bešamel sos ne dostigne odgovarajuću gustinu. Ukoliko primetite da sos ključa smanjiti temperaturu po osećaju.
Korak 7:
Kada je sos gotov, dodati so i biber po ukusu.
Priprema Bolonjeze Sosa
Korak 8:
Pripremiti sve sastojke – Iseći luk i šargarepu na sitne kockice, takođe možete usitniti u blenderu ili šargarepu rendati na gruboj rendi.
Korak 9:
Izdinstati dobro crni luk i šargarepu sve dok šargarepa ne pusti sok i to ne postane kompaktna masa, lepa na oko.
Korak 10:
Dodati meso u već prodinstan luk i šargarepu, i sa varjačom odvajati meso – kako ne bi ostalo većih komada mlevenog mesa.
Korak 11:
U meso dodati paradajz sok (pelat). Ukoliko u pelatu ima komada paradajza iseći ih na sitno pre dodavanja.
Korak 12:
U celu masu dodati beli luk i lovor.
Korak 13:
Kuvati još 30ak minuta, ako ima potrebe produžiti još koji minut.
Korak 14:
Na kraju začiniti sa suvim začinskim biljem, solju i biberom ili nečim pikantnim ukoliko volite.
Priprema Lazanja
Korak 12:
Pripremiti pleh i slagati kore od lazanje i soseve na sledeći način:
– Na dno staviti 2-3 kutlače besamela, kako se kora ne bi zalepila za dno, sos ne sme biti redak
– Nakon toga staviti koru i slagati sledećim redoledom: KORA – BEŠAMEL – BOLONJEZE i tako sve dok se ne napuni pleh ili posuda. Kada stavljamo besamel na koru lepo razmazati od ivice do ivice, isto tako i bolonjez preko besamela kašikom rasiriti od ivice do ivice.
– Poslednji red ( POKLOPAC ) prekriti sa parmezanom i malo suvog začinskog bilja kako bi se napravila lepa korica nakon pečenja, očistiti ivice od soseva i ubaciti u rernu da se peče. Pred kraj proveravati u slučaju da treba izvaditi ranije ili produžiti za još koji minut.
Peći na 200°C – 50tak minuta
Prijatno!!!
Video Recept
Odakle potiče jelo Lazanje?
Lazanja počinje da se spominje u 14. veku i priča o njenom nastanku je puna sukoba. To je uvek bila sporna tema između Italije, Grčke i Engleske, a moderna verzija koju danas imamo svoje poreklo u Napulju tokom srednjeg veka.
Predobar recept i jako lepo objasnjeno.s
Dopada mi se ovaj recept.
Pravila, super je.
Odlicno
Napravila sam lazanje po vasem receptu. Odlicno su ispale!