Meksičke Tortilje
Ukoliko želite da unesete malo raznovrsnosti u vaš kuhinjski repertoar, meksička tortilja je pun pogodak. Ovaj recept će obradovati vaše ukućane, posebno one koji vole "ljuto". Ukoliko niste ljubitelj ljutog, možete staviti sve ostale priloge bez zaljućivanja i uživati u neverovatnom ukusu hrskavih tortilja.
Sastojci:
- 4 Tortilje
- 200g Kuvanog kukuruza
- 200g Ljubicastog luka sečenog na kockice
- 15g korijandera ili peršuna ukoliko nema svež korijander
- Sastojci Bolonjeze Sos
- 200g Mlevenog svinjskog ili junećeg mesa (ili miks oba)
- 240ml Pelata
- 50g Crnog luka sečenog na kockice
- 30g Rendane šargarepe
- 1 Lovorov list
- 0.5 Čena belog luka
- 3g Origano / Bosiljak / Peršun
- 3g Mlevena ljuta paprika
- 3g Tucana paprika
- Kuvani pirinač, tanki duguljastog zrna
- 10g Crnog luka sečenog na kockice
- 50g Pirinča
- 5ml Maslinovog ulja
- 150ml Vode
Recept za 4 osobe
Prikaži recept za osobe
Kalorije:
Recept
Korak 1:
Priprema aparature:
– 2 Šerpe (Bolonjeze sos / Pirinač)
– Varjača
– Nož za pripremu sastojaka
– Tiganj
Predlog:
Korak 2:
Pripremiti Bolonjeze sos i Pirinač u isto vreme, da ne bi gubili vreme.
Priprema Pirinča
Korak 3:
Iseći crni luk na kockice.
Korak 4:
Izdinstati luk na ulju.
Korak 5:
Zatim dodati pirinač i mešati dok zrno ne postane staklasto, ni zrno ni luk ne smeju zagoreti (30ak sekundi).
Korak 6:
Dodati vodu iz dva puta, količina vode(tečnosti) je uvek veća od količine pirinča. Umesto vode može se koristii i fond od povrća, mesni bujon, ili riblji fond, (voda gde se kuvalo povrće, meso ili riba) zavisno od potrebe.
Korak 7:
Nakon što voda ispari, dodati začine i dašak maslinvog ulja.
Korak 8:
Paziti da pirinač ne zagori ili da se zrno ne prekuva(raspada).
Priprema Bolonjeze Sos:
Korak 8:
Pripremiti sve sastojke – Iseći luk i šargarepi na sitne kockice, takođe možete usitniti u blenderu ili šargarepu rendati na gruboj rendi.
Korak 9:
Izdinstati dobro crni luk i šargarepu sve dok šargarepa ne pusti sok i to ne postane kompaktna masa, lepa na oko.
Korak 10:
Dodati meso u već prodinstan luk i šargarepu, i sa varjačom odvajati meso – kako ne bi ostalo većih komada mlevenog mesa.
Korak 11:
U meso dodati paradajz sok (pelat). Ukoliko u pelatu ima komada paradajza iseći ih na sitno pre dodavanja.
Korak 12:
U celu masu dodati beli luk i lovor.
Korak 13:
Kuvati još 30ak minuta, ako ima potrebe produžiti još koji minut. Za ovaj recept treba dobro ukuvati bolonjeze sos, da ne bude previše redak.
Korak 14:
Na kraju začiniti sa suvim začinskim biljem, solju i biberom ili nečim pikantnim ukoliko volite. Ako ste zaljutili bolonjeze, nemojte i pirinač, kako ne biste preljutili tortilju. Takođe, možete i jedno i drugo skuvati neutralno, bez ljutih sastojaka. Pa zaljutiti tortilju naknadno, pre nego je smotate.
Priprema Meksičkih tortilji
Korak 15:
Tortilju staviti par sekundi na blago ugrejan tiganj kako bi omekšala, da bi se lakše savijala (Ne treba predugo držati tortilju u ugrejanom tiganju pošto će postati hrskava, neće se moći saviti i urolati).
Korak 16:
Staviti tortilju na dasku ili podlogu za rad i dodati redom sve sastojke: Pirinač, Pasulj, Kuvani Kukuruz, Bolonjez, Ljubičasti luk, Korijander/ Peršun.
Korak 17:
Sve sastojke lepo složiti blago ka vama, malo ispod sredine tortilje.
Korak 18:
Umotati tortilju tako što ćete prvo zatvoriti stranice tortilje, pa tek onda urolati. Kada rolate tortilju, trudite se da tortilja u sebi ne sadrži puno vazduha (da bude lepo i jako utegnuta), ali takođe pazite da ne pukne (i ako pukne), to nije problem (nije razlog za bacanje tortilje).
Korak 19:
Ovaj postupak ponovite za sve 4 tortilje sa istim punjenjem.
Korak 20:
Na ugrejan tiganj blago opecite tortilje sa svih strana (Pazite da ne zagori).
Korak 21:
Možete ih iseći na pola ali i ne morate. Često se služe i u komadu, ali estetski je lepše kada se tortilje iseku.
Korak 22:
Tortilje možete umakati u neki sos koji volite, po vašem izboru.
Prijatno!
Video Recept
Poreklo tortilje
Reč „tortilja“ potiče od španske reči „torta“ što znači „okrugla torta“. Prema legendi Maja, tortilje je u davna vremena izmislio seljak za svog gladnog kralja. Kukuruzne tortilje datiraju oko 10.000 godina pre Hrista i napravljene su od domaćeg kukuruza sa osušenim zrnom.
Nema utisaka o ovom receptu. Budite prvi koji će napisati svoje misljenje.