Musaka sa Krompirom i Tikvicama


Kada ne znamo šta ćemo za ručak, musaka se često nametne kao ideja. Verovatno ste do sada pravili musaku, ali mi smo vam pripremili recept koji se lako priprema, a ukus je fantastičan. Musaka je odličan izbor ukoliko nemate puno slobodnog vremena za pripremu ručka. Prateći naš recept i ljudi koji nisu eksperti u kuhinji će napraviti preukusan obrok.








Sastojci:
- 1kg Mlevenog svinjskog mesa
- 500g Krompira
- 500g Tikvica
- 600ml Pelata ili soka od paradajza
- 5 Jaja
- 100g Kisele pavlake
- 100ml Mleka
- 3 Glavice crnog luka
- 2 Šargarepe
- 200ml Vode
- So/Biber po ukusu
Recept za 4 osobe
Prikaži recept za osobe
Kalorije:




Recept
Korak 1:
Priprema aparature:
– Lonac ili šerpa
– Varjača
– Nož (za pripremu sastojaka)
– Vatrostalna posuda
Priprema Sastojaka za Musaku
Korak 2:
Iseći luk i šargarepu na sitne kockice (ove sastojke možete usitniti u secku ili šargarepu rendati na gruboj rendi)
Korak 3:
Očistiti krompir i iseći ga na tanje kolutove (slajseve).
Korak 4:
Oprati tikvicu i takođe je iseći na tanje kolutove, kolutovi ne smeju biti predebeli jer se neće dovoljno skuvati.
Priprema Mesa za Musaku
Korak 5:
Izdinstati crni luk i šargarepu, sve dok šargarepa ne pusti sok i to ne postane kompaktna masa.
Korak 6:
Dodati meso u već prodinstan luk i šargarepu, i sa varjačom odvajati meso kako ne bi ostalo većih komada mlevenog mesa.
Korak 7:
U meso dodati vodu i kuvati 10ak minuta.
Korak 8:
Zatim dodati pelat. Ukoliko u pelatu ima komada paradajza iseći ih na sitne komade pre dodavanja pelata.
Korak 9:
Kuvati još 30ak minuta, ako ima potrebe produžiti još koji minut.
Korak 10:
Na kraju začiniti sa suvim začinskim biljem, solju i biberom ili nečim pikantnijim ukoliko volite.
Slaganje Musake i Pečenje
Korak 11:
U nauljenu vatrostalnu posudu poslagati sastojke sledećim redosledom:
– Sečeni krompir,
– Preko krompira slagati kolutove tikvice,
– Zatim meso,
– Pa preko mesa jos jedan red krompira.
Korak 12:
Posudu sa musakom prekriti aluminijumskom folijom.
Korak 13:
Ugrejati rernu na 180°C i peći musaku sat vremena.
Korak 14:
Umutiti preliv od jaja, mleka i pavlake dok se musaka peče.
Korak 15:
Nakon sat vremena izvaditi musaku i preliti je sa prelivom po celoj površini.
Korak 16:
Vratiti musaku u rernu na 180°C i peći još 15-20 minuta da se lepo zapeče.
Korak 17:
Nakon pečenja musaka je spremna za serviranje.
Korak 18:
Često se upari sa kašikom pavlake pa je to i naša preporuka.
Prijatno!
Video Recept
Poreklo Musake
Najzastupljeniji recept za Musaku u Evropi i Americi vodi poreklo iz Grčke, a ovaj recept je izmislio Nikolaos Tselementes davne 1920 godine.
Nema utisaka o ovom receptu. Budite prvi koji će napisati svoje misljenje.