Početna » Recepti » Musaka sa Krompirom i Tikvicama

Musaka sa Krompirom i Tikvicama

Vreme čitanja recepta: 3 min

Kada ne znamo šta ćemo za ručak, musaka se često nametne kao ideja. Verovatno ste do sada pravili musaku, ali mi smo vam pripremili recept koji se lako priprema, a ukus je fantastičan. Musaka je odličan izbor ukoliko nemate puno slobodnog vremena za pripremu ručka. Prateći naš recept i ljudi koji nisu eksperti u kuhinji će napraviti preukusan obrok.

Tabela sadržaja:
  1. Sastojci
  2. Recept
  3. Video Recept
Vreme pripreme sastojaka: 30 min.
Vreme kuvanja: 90 min.
Težina pripreme: Lako
Musaka - najbolji recept

Sastojci:

  • 1kg Mlevenog svinjskog mesa
  • 500g Krompira
  • 500g Tikvica
  • 600ml Pelata ili soka od paradajza
  • 5 Jaja
  • 100g Kisele pavlake
  • 100ml Mleka
  • 3 Glavice crnog luka
  • 2 Šargarepe
  • 200ml Vode
  • So/Biber po ukusu

Recept za 4 osobe

Prikaži recept za osobe

Kalorije:

Ukupan broj kalorija: 1696 kcal
Broj kalorija po osobi: 424 kcal

Recept

Korak 1:
Priprema aparature:
– Lonac ili šerpa
– Varjača
– Nož (za pripremu sastojaka)
– Vatrostalna posuda


Priprema Sastojaka za Musaku

Korak 2:
Iseći luk i šargarepu na sitne kockice (ove sastojke možete usitniti u secku ili šargarepu rendati na gruboj rendi)


Korak 3:
Očistiti krompir i iseći ga na tanje kolutove (slajseve).


Korak 4:
Oprati tikvicu i takođe je iseći na tanje kolutove, kolutovi ne smeju biti predebeli jer se neće dovoljno skuvati.


Priprema Mesa za Musaku

Korak 5:
Izdinstati crni luk i šargarepu, sve dok šargarepa ne pusti sok i to ne postane kompaktna masa.


Korak 6:
Dodati meso u već prodinstan luk i šargarepu, i sa varjačom odvajati meso kako ne bi ostalo većih komada mlevenog mesa.


Korak 7:
U meso dodati vodu i kuvati 10ak minuta.


Korak 8:
Zatim dodati pelat. Ukoliko u pelatu ima komada paradajza iseći ih na sitne komade pre dodavanja pelata.


Korak 9:
Kuvati još 30ak minuta, ako ima potrebe produžiti još koji minut.


Korak 10:
Na kraju začiniti sa suvim začinskim biljem, solju i biberom ili nečim pikantnijim ukoliko volite.


Slaganje Musake i Pečenje

Korak 11:
U nauljenu vatrostalnu posudu poslagati sastojke sledećim redosledom:
– Sečeni krompir,
– Preko krompira slagati kolutove tikvice,
– Zatim meso,
– Pa preko mesa jos jedan red krompira.


Korak 12:
Posudu sa musakom prekriti aluminijumskom folijom.


Korak 13:
Ugrejati rernu na 180°C i peći musaku sat vremena.


Korak 14:
Umutiti preliv od jaja, mleka i pavlake dok se musaka peče.


Korak 15:
Nakon sat vremena izvaditi musaku i preliti je sa prelivom po celoj površini.


Korak 16:
Vratiti musaku u rernu na 180°C i peći još 15-20 minuta da se lepo zapeče.


Korak 17:
Nakon pečenja musaka je spremna za serviranje.


Korak 18:
Često se upari sa kašikom pavlake pa je to i naša preporuka.


Prijatno!

Video Recept

Zanimljivost:

Poreklo Musake
Najzastupljeniji recept za Musaku u Evropi i Americi vodi poreklo iz Grčke, a ovaj recept je izmislio Nikolaos Tselementes davne 1920 godine.

Napišite vaše utiske i ocenite recept
0.0
0.0 od 5 zvezdica (broj ocena: 0)
Odličan0%
Vrlo dobar0%
Dobar0%
Nije loš0%
Loš0%

Nema utisaka o ovom receptu. Budite prvi koji će napisati svoje misljenje.