Palačinke sa Piletinom u Bešamel Sosu
Palačinke, tradicionalno omiljene kao desert ili lagani obrok, u ovom receptu dobijaju sasvim novu dimenziju kada se uparuju sa ukusnim punjenjem od sočne piletine i kremastim bešamel sosom. Pažljivo smišljeni sastojci i jednostavni koraci omogućavaju vam da lako stvorite ovu gastronomsku čaroliju kod kuće, bez obzira na vaš nivo veštine u kuhinji.
Sastojci:
- Palačinke:
- 4 Jaja
- 600ml Mleka
- 400g Brašna
- Ulje
- So
- Šećer
- Sastojci za Bešamel:
- 1L Mleka
- 80g Putera
- 80g Brašna
- So/Biber
- Sastojci za Fil:
- 400g Pilećeg filea
- 150g Šampinjona
- 200g Trapist Sir
- 200ml Neutralne pavlake
- Origano
- Bosiljak
- So/Biber
- Ulje
Recept za 4 osobe
Prikaži recept za osobe
Kalorije:
Recept
Korak 1:
Priprema aparature:
– Činija
– 2 Šerpe
– Žica za mućenje
– Tiganj (Teflonski ukoliko imate)
– Kutlača
– Silikonska špatula
– Tanjir
– Silikonska četkica za testo
– Pleh (tepsija)
– Rende
– Nož
– Daska za sečenje
Priprema Palačinki
Korak 2:
U činiju razlupati jaja, pa dodati malo soli i šećera.
Korak 3:
Žicom za mućenje umutiti jaja.
Korak 4:
Dodati pola od predviđene količine mleka, pa nastaviti sa mućenjem.
Korak 5:
Dodavati brašno (malo po malo), svo vreme mešati žicom, da se dobije lepa glatka masa bez grudvica.
Korak 6:
Sipati i preostalo mleko.
Korak 7:
Dodati i ulje, pa sve sjediniti. Nakon toga palačinke su spremne za pečenje.
Pečenje Plačinki
Korak 8:
Tiganj za palačinke podmazati sa par kapi ulja (možete koristiti silikonsku četkicu za nanošenje ulja) i dobro ga zagrejati (temperatura na kojoj se palačinke peku mora biti visoka). Dovoljno je na svake 2-3 palačinke naneti malo ulja.
Korak 9:
Čim se ispeče jedna strana, okrenuti palačinku na drugu stranu i peći isto koliko i prvu (otprilike 1 minut – zavisi od šporeta).
Korak 10:
Gotove palačinke vaditi na tanjir (Ispečene palačinke pokriti drugim tanjirom, da se ne hlade).
Priprema Bešamel Sosa
Korak 11:
Istopiti puter na niskoj temepraturi (60-80°C) i mešati da ne zagori.
Korak 12:
Nakon što smo otopili puter, u šerpu sa puterom dodati brašno i mešati dok se ne dobije masa srednje gustine. (Što više brašna dodamo sos će nam biti gušći, tako da napravite kako vam odgovara.)
Korak 13:
U ‘’ belu zapršku ‘’ dodati mleko sobne temperature. Dok dodajemo mleko intenzivno mešamo sa žicom kako bismo razbili potencijalne grudvice.
Korak 14:
Konsatntno mešati sos tokom kuvanja. Blago podići temperaturu i kuvati dok bešamel sos ne dostigne odgovarajuću gustinu. Ukoliko primetite da sos ključa smanjiti temperaturu (po osećaju).
Korak 15:
Kada je sos gotov, dodati so i biber po ukusu.
Priprema Fila za Palačinke
Korak 16:
Iseckati piletinu na sitnije kockice.
Korak 17:
Izrendati trapist sir.
Korak 18:
Šampinjone iseći na slajseve.
Korak 19:
U šerpu sipati ulje, kad se malo ugreje dodati piletinu pa šampinjone.
Korak 20:
Ostaviti da se malo dinsta, pa začiniti (so, biber).
Korak 21:
Kad je meso izdinstano dodati origano i bosiljak, pa sipati neutralnu pavlaku.
Korak 22:
Još malo kuvati, pa dodati trapist sir.
Korak 23:
Promešati i skloniti sa šporeta.
Završnica Palačinki sa Piletinom u Bešamel Sosu
Korak 24:
Nauljiti pleh, u koji se ređaju filovane palačinke.
Korak 25:
Sipati malo bešamel sosa, samo da prekrije dno.
Korak 26:
Palačinku staviti na radnu površinu, na sredinu sipati gotov fil (1-2 kašike, ne treba preterivati), preklopiti je sa sve četiri strane, da se dobije lep pravougaonik.
Korak 27:
Sve palačinke poređati u pleh pa od gore preliti bešamelom.
Korak 28:
Staviti u zagrejanu rernu (180°C) i peći 20 minuta, da se lepo zapeku.
Korak 29:
Preko možete izrendati još sira.
Korak 30:
Palačinke sa piletinom u bešamel sosu su gotove.
Prijatno!!!
Video Recept
Rekord u okretanju palačinki je 140 u minuti! Australijski kuvar Bred Džoli pokazao se kao nenadmašna sila kada je u pitanju okretanju palačinki. Okrenuo je palačinku 140 puta za 1 minut, mesto ovog događaja je Sidnej 2012 godine.
Nema utisaka o ovom receptu. Budite prvi koji će napisati svoje misljenje.