Početna » Recepti » Palačinke sa Piletinom u Bešamel Sosu

Palačinke sa Piletinom u Bešamel Sosu

Vreme čitanja recepta: 4 min.

Palačinke, tradicionalno omiljene kao desert ili lagani obrok, u ovom receptu dobijaju sasvim novu dimenziju kada se uparuju sa ukusnim punjenjem od sočne piletine i kremastim bešamel sosom. Pažljivo smišljeni sastojci i jednostavni koraci omogućavaju vam da lako stvorite ovu gastronomsku čaroliju kod kuće, bez obzira na vaš nivo veštine u kuhinji.

Tabela sadržaja:
  1. Sastojci
  2. Recept
  3. Video Recept
Vreme pripreme sastojaka: 20 min.
Vreme kuvanja: 50 min.
Težina pripreme: Srednje
Palačinke sa Piletinom u Bešamel Sosu

Sastojci:

  • Palačinke:
  • 4 Jaja
  • 600ml Mleka
  • 400g Brašna
  • Ulje
  • So
  • Šećer
  • Sastojci za Bešamel:
  • 1L Mleka
  • 80g Putera
  • 80g Brašna
  • So/Biber
  • Sastojci za Fil:
  • 400g Pilećeg filea
  • 150g Šampinjona
  • 200g Trapist Sir
  • 200ml Neutralne pavlake
  • Origano
  • Bosiljak
  • So/Biber
  • Ulje

Recept za 4 osobe

Prikaži recept za osobe

Kalorije:

Ukupan broj kalorija: 2848 kcal
Broj kalorija po osobi: 712 kcal

Recept

Korak 1:
Priprema aparature:
– Činija
– 2 Šerpe
– Žica za mućenje
– Tiganj (Teflonski ukoliko imate)
– Kutlača
– Silikonska špatula
– Tanjir
– Silikonska četkica za testo
– Pleh (tepsija)
– Rende
– Nož
– Daska za sečenje


Priprema Palačinki

Korak 2:
U činiju razlupati jaja, pa dodati malo soli i šećera.


Korak 3:
Žicom za mućenje umutiti jaja.


Korak 4:
Dodati pola od predviđene količine mleka, pa nastaviti sa mućenjem.


Korak 5:
Dodavati brašno (malo po malo), svo vreme mešati žicom, da se dobije lepa glatka masa bez grudvica.


Korak 6:
Sipati i preostalo mleko.


Korak 7:
Dodati i ulje, pa sve sjediniti. Nakon toga palačinke su spremne za pečenje.


Pečenje Plačinki

Korak 8:
Tiganj za palačinke podmazati sa par kapi ulja (možete koristiti silikonsku četkicu za nanošenje ulja) i dobro ga zagrejati (temperatura na kojoj se palačinke peku mora biti visoka). Dovoljno je na svake 2-3 palačinke naneti malo ulja.


Korak 9:
Čim se ispeče jedna strana, okrenuti palačinku na drugu stranu i peći isto koliko i prvu (otprilike 1 minut – zavisi od šporeta).


Korak 10:
Gotove palačinke vaditi na tanjir (Ispečene palačinke pokriti drugim tanjirom, da se ne hlade).


Priprema Bešamel Sosa

Korak 11:
Istopiti puter na niskoj temepraturi (60-80°C) i mešati da ne zagori.


Korak 12:
Nakon što smo otopili puter, u šerpu sa puterom dodati brašno i mešati dok se ne dobije masa srednje gustine. (Što više brašna dodamo sos će nam biti gušći, tako da napravite kako vam odgovara.)


Korak 13:
U ‘’ belu zapršku ‘’ dodati mleko sobne temperature. Dok dodajemo mleko intenzivno mešamo sa žicom kako bismo razbili potencijalne grudvice.


Korak 14:
Konsatntno mešati sos tokom kuvanja. Blago podići temperaturu i kuvati  dok bešamel sos ne dostigne odgovarajuću gustinu. Ukoliko primetite da sos ključa smanjiti temperaturu (po osećaju).


Korak 15:
Kada je sos gotov, dodati so i biber po ukusu.


Priprema Fila za Palačinke

Korak 16:
Iseckati piletinu na sitnije kockice.


Korak 17:
Izrendati trapist sir.


Korak 18:
Šampinjone iseći na slajseve.


Korak 19:
U šerpu sipati ulje, kad se malo ugreje dodati piletinu pa šampinjone.


Korak 20:
Ostaviti da se malo dinsta, pa začiniti (so, biber).


Korak 21:
Kad je meso izdinstano dodati origano i bosiljak, pa sipati neutralnu pavlaku.


Korak 22:
Još malo kuvati, pa dodati trapist sir.


Korak 23:
Promešati i skloniti sa šporeta.


Završnica Palačinki sa Piletinom u Bešamel Sosu

Korak 24:
Nauljiti pleh, u koji se ređaju filovane palačinke.


Korak 25:
Sipati malo bešamel sosa, samo da prekrije dno.


Korak 26:
Palačinku staviti na radnu površinu, na sredinu sipati gotov fil (1-2 kašike, ne treba preterivati), preklopiti je sa sve četiri strane, da se dobije lep pravougaonik.


Korak 27:
Sve palačinke poređati u pleh pa od gore preliti bešamelom.


Korak 28:
Staviti u zagrejanu rernu (180°C) i peći 20 minuta, da se lepo zapeku.


Korak 29:
Preko možete izrendati još sira.


Korak 30:
Palačinke sa piletinom u bešamel sosu su gotove.


Prijatno!!!

Video Recept

Zanimljivost:

Rekord u okretanju palačinki je 140 u minuti! Australijski kuvar Bred Džoli pokazao se kao nenadmašna sila kada je u pitanju okretanju palačinki. Okrenuo je palačinku 140 puta za 1 minut, mesto ovog događaja je Sidnej 2012 godine.

Napišite vaše utiske i ocenite recept
0.0
0.0 od 5 zvezdica (broj ocena: 0)
Odličan0%
Vrlo dobar0%
Dobar0%
Nije loš0%
Loš0%

Nema utisaka o ovom receptu. Budite prvi koji će napisati svoje misljenje.