Pasulj Prebranac


Pasulj prebranac je jelo koje pripoveda priču o vremenu kada su jednostavni, ali hranljivi obroci bili osnova ishrane, a kuvari su bili majstori u transformaciji skromnih sastojaka u preuksno jelo. Ova verzija prebranca odlikuje se dodatkom mesa, koji ovom tradicionalnom jelu daje još puniji i intenzivniji ukus. Znamo da ste nestrpljivi, zato krenimo sa pripremom.








Sastojci:
- 500g Tetovca (pasulja)
- Suvo meso (po ukusu)
- 150g Crnog luka
- 3 Čena belog luka
- 100g Praziluka
- Slatka mlevena paprika
- Brašno
- Ulje
- Vegeta
- So/Biber
Recept za 4 osobe
Prikaži recept za osobe
Kalorije:




Recept
Pasulj Prebranac
Korak 1:
Priprema aparature:
– Nož
– Daska za sečenje
– Šerpa
– Činija
– Duboki tiganj
– Posuda (Zemljana ukoliko imate)
– Špatula
– Alu folija
Priprema Sastojaka
Korak 2:
U činiju sipati hladnu vodu, pa u nju staviti pasulj i ostaviti ga da odstoji nekoliko sati – da nabubri (najbolje preko noći).
Korak 3:
Staviti suvo meso i pasulj u šerpu, pa preliti vodom. Ostaviti da se kuva 30 minuta.
Korak 4:
Crni luk, beli luk i praziluk iseckati.
Priprema Prebranca
Korak 5:
Sipati ulje u tiganj, kratko zagrejati pa dodati crni luk, beli luk i praziluk.
Korak 6:
Dinstati, pa dodati so, biber, vegetu, slatku mlevenu papriku i brašno. Zatim promešati.
Korak 7:
Dinstati 2 minuta, pa dodati pasulj sa vodom u kojoj se kuvao.
Korak 8:
Krčkati nekih 10 minuta uz povremeno mešanje.
Korak 9:
U zemljanu posudu prvo staviti suvo meso pa pasulj.
Korak 10:
Poklopiti posudu ili staviti alu foliju od gore, ubaciti u zagrejanu rernu (200°C) i peći 20 minuta.
Korak 11:
Nakon 20 minuta prebranac je gotov, možete ga poslužiti kada se malo prohladi.
Prijatno!!!
Video Recept
Pasulj prebranac ima dugu tradiciju i smatra se jednim od starijih jela na Balkanu. Njegovo ime potiče od reči "prebrati", što na srpskom znači "odabrati" ili "probrati", aludirajući na proces biranja i pripreme zrna pasulja.
Nema utisaka o ovom receptu. Budite prvi koji će napisati svoje misljenje.