Početna » Recepti » Pasulj Prebranac

Pasulj Prebranac

Vreme čitanja recepta: 2 min

Pasulj prebranac je jelo koje pripoveda priču o vremenu kada su jednostavni, ali hranljivi obroci bili osnova ishrane, a kuvari su bili majstori u transformaciji skromnih sastojaka u preuksno jelo. Ova verzija prebranca odlikuje se dodatkom mesa, koji ovom tradicionalnom jelu daje još puniji i intenzivniji ukus. Znamo da ste nestrpljivi, zato krenimo sa pripremom.

Tabela sadržaja:
  1. Sastojci
  2. Recept
  3. Video Recept
Vreme pripreme sastojaka: 15 min.
Vreme kuvanja: 70 min.
Težina pripreme: Srednje
Pasulj prebranac (recept)

Sastojci:

  • 500g Tetovca (pasulja)
  • Suvo meso (po ukusu)
  • 150g Crnog luka
  • 3 Čena belog luka
  • 100g Praziluka
  • Slatka mlevena paprika
  • Brašno
  • Ulje
  • Vegeta
  • So/Biber

Recept za 4 osobe

Prikaži recept za osobe

Kalorije:

Ukupan broj kalorija: 1424 kcal
Broj kalorija po osobi: 356 kcal

Recept

Pasulj Prebranac

Korak 1:
Priprema aparature:
– Nož
– Daska za sečenje
– Šerpa
– Činija
– Duboki tiganj
– Posuda (Zemljana ukoliko imate)
– Špatula
– Alu folija


Priprema Sastojaka

Korak 2:
U činiju sipati hladnu vodu, pa u nju staviti pasulj i ostaviti ga da odstoji nekoliko sati – da nabubri (najbolje preko noći).


Korak 3:
Staviti suvo meso i pasulj u šerpu, pa preliti vodom. Ostaviti da se kuva 30 minuta.


Korak 4:
Crni luk, beli luk i praziluk iseckati.


Priprema Prebranca

Korak 5:
Sipati ulje u tiganj, kratko zagrejati pa dodati crni luk, beli luk i praziluk.


Korak 6:
Dinstati, pa dodati so, biber, vegetu, slatku mlevenu papriku i brašno. Zatim promešati.


Korak 7:
Dinstati 2 minuta, pa dodati pasulj sa vodom u kojoj se kuvao.


Korak 8:
Krčkati nekih 10 minuta uz povremeno mešanje.


Korak 9:
U zemljanu posudu prvo staviti suvo meso pa pasulj.


Korak 10:
Poklopiti posudu ili staviti alu foliju od gore, ubaciti u zagrejanu rernu (200°C) i peći 20 minuta.


Korak 11:
Nakon 20 minuta prebranac je gotov, možete ga poslužiti kada se malo prohladi.


Prijatno!!!

Video Recept

Zanimljivost:

Pasulj prebranac ima dugu tradiciju i smatra se jednim od starijih jela na Balkanu. Njegovo ime potiče od reči "prebrati", što na srpskom znači "odabrati" ili "probrati", aludirajući na proces biranja i pripreme zrna pasulja.

Napišite vaše utiske i ocenite recept
0.0
0.0 od 5 zvezdica (broj ocena: 0)
Odličan0%
Vrlo dobar0%
Dobar0%
Nije loš0%
Loš0%

Nema utisaka o ovom receptu. Budite prvi koji će napisati svoje misljenje.