Početna » Recepti » Pasulj sa Suvim Rebrima

Pasulj sa Suvim Rebrima

Vreme čitanja recepta: 3 min.

Pasulj je tradicionalno srpsko jelo, koje se može kombinovati sa više vrsta mesa. Prateći naš recept napravite ukusan Pasulj sa Suvim Rebrima, koji će oduševiti sve one koji ga probaju. Pošto je pasulj još ukusniji kada odstoji, naša preporuka je da ga skuvate dan ranije.

Tabela sadržaja:
  1. Sastojci
  2. Recept
  3. Video Recept
Vreme pripreme sastojaka: 30 min.
Vreme kuvanja: 90 min.
Težina pripreme: Srednje
Recept Pasulj sa suvim rebrima

Sastojci:

  • 600g Belog pasulja (po mogucnosti Gradištanac)
  • 400g Suvih svinjskih rebara (mogu i špic rebra)
  • 3 Glavice crnog luka
  • 2 Šargarepe
  • Vezica svezeg persuna
  • 2 Lovorova lista
  • 20g Brašna
  • 10g Aleve paprike
  • 40g Ulja
  • So/Biber po ukusu
  • Voda

Recept za 4 osobe

Prikaži recept za osobe

Kalorije:

Ukupan broj kalorija: 2448 kcal
Broj kalorija po osobi: 612 kcal

Recept

Korak 1:
Priprema aparature:
– Lonac ili šerpa
– Dublji tiganj ili šerpa (za zapršku)
– Varjača
– Nož
– Daska za sečenje


Priprema Sastojaka

Korak 2:
Pripremiti pasulj – Ostaviti ga preko noći da odstoji u hladnoj vodi. Ukoliko pasulj nije odstojao preko noći, možete ga prokuvati pre početka kuvanja – dva puta (promeniti vodu prilikom prokuvavanja).


Korak 3:
Iseći luk i šargarepu na sitne kockice. (Luk možete usitniti u secku, a šargarepu možete izrendati na gruboj rendi – ako vam je lakše).


Korak 4:
Suva Rebra prokuvati i izvaditi iz vode (Pošto su rebra slana, možete prokuvati i dva puta u različitim vodama).


Priprema Pasulja sa Rebrima

Korak 5:
Dobro izdinstati crni luk i šargarepu, sve dok šargarepa ne pusti sok i to ne postane kompaktna masa (lepa na oko). U toku dinstanja dodati peršun.


Korak 6:
Dodati pasulj i lovorov list (Ukoliko zaboravite da dodate peršun u toku dinstanja, dodajte ga sada. Ali njegova aroma će biti jača ukoliko ga dodate dok dinstate luk i šargarepu).


Korak 7:
Dodati vodu i kuvati oko 90 minuta na srednjoj temperaturi. Količina vode je uvek duplo veća od količine pasulja (zavisno kakvu gustinu želite možete povećati ili smanjiti količinu vode). Ukoliko želite čorbast pasulj dodajte više vode. Dok za one koji vole gust, smanjite količinu vode.


Korak 8:
Napraviti zapršku od ulja, brašna i aleve paprika (Od zaprške zavisi gustina pasulja, tako da je to stvar vašeg izbora).


Korak 9:
Dodati zapršku u pasulj 20ak minuta pre kraja kuvanja.


Korak 10:
Nakon dodavanja zaprške malo smanjtii temperaturu na kojoj kuvate pasulj i dodajte suva rebra (rebra ostaju u pasulju do kraja kuvanja).


Korak 11:
Na kraju začiniti pasulj sa solju i biberom (možete dodati još neki začin koji volite).


Korak 12:
Sigurno ste čuli da je pasulj još bolji dan kasnije. Napravite više pasulja ili ga napravite dan ranije (ukoliko ste u mogućnosti).


Prijatno!

Video Recept

Zanimljivost:

Koliko se pasulja pojede u Britaniji?
Svakog sata u Velikoj Britaniji se pojede 38,5 tona pečenog pasulja.

Napišite vaše utiske i ocenite recept
5.0
5.0 od 5 zvezdica (broj ocena: 6)
Odličan100%
Vrlo dobar0%
Dobar0%
Nije loš0%
Loš0%
28/02/2024

Endzi
18/02/2024

Tom
12/02/2024

Добар рецепт!

Мартин
14/12/2023

Snezana
20/05/2023

Odličan recept!

Milan
16/10/2022

Marija