Pasulj sa Slaninom
Dok kao deca gledamo roditelje kako pripremaju pasulj, izgleda nam kao komplikovano jelo za pripremu (verovatno zbog dužine kuvanja). Uz ovaj recept brzo i lako pripremite pasulj i tako napravite fenomenalan ručak. U našem receptu imate priliku da izaberete da li ćete napraviti čorbast ili gušći pasulj (zavisno koliko vode dodate). Probajte najbolji pasulj i javite nam vaše utiske, sigurni smo da će vam se dopasti.
Sastojci:
- 600g Belog pasulja (preporuka Gradištanac)
- 400g Slanine
- 3 Glavice crnog luka (sečenog na kockice)
- 2 Šargarepe (sečene na kockice ili rendane)
- Vezica svezeg peršuna
- 2 Lovorov list
- 20g Brašna
- 10g Aleve paprike
- 40g Ulja
- So/ Biber po ukusu
- Voda
Recept za 4 osobe
Prikaži recept za osobe
Kalorije:
Recept
Korak 1:
Priprema aparature:
– Lonac ili šerpa
– Dublji tiganj ili šerpa (za zapršku)
– Varjača
– Nož za pripremu sastojaka.
Priprema Sastojaka
Korak 2:
Iseći luk i šargarepu na sitne kockice ili luk usitnite u secku, a šargarepu izrendajte na gruboj rendi.
Korak 3:
Pripremiti pasulj – Ostaviti ga preko noći da odstoji u hladnoj vodi. Ukoliko niste ostavli pasulj da odstoji preko noći, možete ga prokuvati pre početka kuvanja – dva puta (promeniti vodu prilikom prokuvavanja).
Korak 4:
Slaninu prokuvati u vodi i izvaditi iz te vode (U posebnoj vodi, ne zajedno sa pasuljem).
Priprema Pasulja
Korak 5:
Izdinstati dobro crni luk i šargarepu sve dok šargarepa ne pusti sok i to ne postane kompaktna masa, lepa na oko. U toku dinstanja dodati peršun.
Korak 6:
Dodati pasulj i lovorov list (Ukoliko zaboravite da dodate peršun u toku dinstanja dodajte ga sada, ali njegova aroma će biti jača ukoliko ga dodate dok dinstate luk i šargarepu)
Korak 7:
Sipati vodu i kuvati oko 90 minuta na srednjoj temperaturi. Količina vode je uvek duplo veća od količine pasulja, zavisno kakvu gustinu želite možete povećati ili smanjiti količinu vode. Ukoliko želite čorbast pasulj dodajte više vode. Dok za one koji vole gust, smanjite količinu vode.
Korak 8:
Napraviti zapršku od ulja, brašna i aleve paprika (Od zaprške zavisi koja će biti gustina pasulja, tako da je to stvar vašeg izbora).
Korak 9:
Dodati zapršku 20ak minuta pre kraja kuvanja.
Korak 10:
Nakon dodavanja zaprške malo smanjtii temperaturu na kojoj kuvate pasulj i dodajte slaninu (slanina ostaje u pasulju do kraja kuvanja).
Korak 11:
Na kraju začiniti pasulj sa solju, biberom (možete dodati još neki začin koji volite).
Korak 12:
Kao što znamo, pasulj je još bolji dan kasnije. Napravite više pasulja ili ga napravite dan ranije, ukoliko ste u mogućnosti.
Prijatno!
Video Recept
Koliko postoji vrsta pasulja?
Procenjuje se da postoji oko 40.000 vrsta pasulja, koji pokazuju neverovatnu raznolikost u boji, ukusu i navikama uzgoja. Osušeni i začinjeni pasulj se sada prodaju kao zdravija alternativa drugim slanim grickalicama.
Zdravo dobar recept!