Grilovani Pileći File sa Kari Pirinčem
Želite da napravite ukusan a zdrav obrok, grilovani pileći file sa kari pirinčem je pravi recept za vas. Svi znamo koliko je pileće belo meso zdravo, a grilovanjem belo meso sačuva skoro sve nutritivne vrednosti. Naučno je dokazano da kari smanjuje stres, poboljšava zdravlje srca i reguliše nivoa šećera u krvi. Ukoliko do sada niste spremali ovu kombinaciju, obavezno je probajte i javite nam vaše utiske.
Sastojci:
- 1kg Pilećeg filea
- 300g Pirinča
- 15g Kari začina
- 100g Crnog luka (sečenog na kockice)
- 20ml Maslinovog ulja
- 800ml Vode
- So/Biber po ukusu
- Ulje
Recept za 4 osobe
Prikaži recept za osobe
Kalorije:
Recept
Korak 1:
Priprema aparature:
– Tiganj (po mogucnosti gril tiganj)
– Viljuška (za okretanje mesa)
– Šerpa ili lonac
– Varjača (za mešanje)
– Daska za sečenje
– Nož (za sastojke)
Priprema Sastojaka
Korak 2:
Očistiti pileći file od žilica i masnoće. Ako želite da ubrzate proces pečenja, pileći file možete preseći dužinski po sredini kako bi dobili tanja dva komada od jednog filea. Ili ga blago izlupati mesarskim čekićem preko folije (paziti da se ne pretera i ne uništi meso).
Korak 3:
Iseći crni luk na kockice.
Priprema Kari Pirinča
Korak 4:
Izdinstati luk na ulju.
Korak 5:
Zatim dodati pirinač i mešati dok zrno ne postane staklasto, ni zrno ni luk ne smeju zagoreti (30ak sekundi).
Korak 6:
Dodati vodu iz dva puta, količina vode (tečnosti) uvek je veća od količine pirinča. Umesto vode može se koristii i fond od povrća, mesni bujon, ili riblji fond, (voda gde se kuvalo povrće, meso ili riba) i tako napraviti još ukusniji pirinač.
Korak 7:
Dodati kari začin (Kari začin možete dodati i nakon dinstanja luka, kako bi aroma bila jača).
Korak 8:
Nakon što voda ispari, dodati začine i dašak maslinvog ulja.
Priprema Pilećeg filea
Korak 9:
Malo pre kraja kuvanja pirinča krenuti sa pečenjem mesa.
Korak 10:
Dodati ulje u ugrejni tiganj, koji treba podesiti na srednju ka jačoj vatri. (Uključiti ringlu malo iznad sredine – ovo dosta zavisi od vašeg šporeta, pa po osećaju pojačajte ili smanjite jačinu).
Korak 11:
Opeći piletinu podjednako sa obe strane, okretati samo jednom. Paziti da se piletina ne isuši (da ostane sočna), a da opet bude pečena. Tanji delovi mesa će uvek biti brže pečeni.
Korak 12:
Začiniti meso solju i biberom (po ukusu) i posuti malo maslinovog ulja.
Prijatno!
Video Recept
Britanci obožavaju kari!
Kari je postao kultno i omiljeno jelo u britanskom društvu u poslednjih nekoliko decenija. Velika Britanija troši više od 250 miliona funti godišnje na kari.
Nema utisaka o ovom receptu. Budite prvi koji će napisati svoje misljenje.