Početna » Recepti » Grilovana Piletina sa Pire Krompirom

Grilovana Piletina sa Pire Krompirom

Vreme čitanja recepta: 3 min.

Danas smo vam pripremili jedan klasičan recept koji se lako priprema. Grilovana piletina (pileće belo meso) sa pire krompirom je pravi izbor za ručak. Ljudi koji su iskusni u kuhinji ovo jelo mogu pripremiti zatvorenih očiju, zato je ovaj recept prvenstveno namenjen početnicima. Za vas smo snimili video recept koji će vam pomoći da pripremite ukusnu piletinu sa pire krompirom.

Tabela sadržaja:
  1. Sastojci
  2. Recept
  3. Video Recept
Vreme pripreme sastojaka: 20 min.
Vreme kuvanja: 30 min.
Težina pripreme: Lako
Piletina sa Pire Krompirom - zdrav ručak

Sastojci:

  • 1kg Pilećeg filea
  • 800g Krompira
  • 80g Putera
  • 80g Mleka
  • So/Biber
  • Ulje

Recept za 4 osobe

Prikaži recept za osobe

Kalorije:

Ukupan broj kalorija: 2536 kcal
Broj kalorija po osobi: 634 kcal

Recept

Korak 1:
Priprema aparature:
– Tiganj
– Mašice ili Viljuška (za okretanje mesa)
– Šerpa ili lonac
– Varjača ili žica za mešanje
– Gnječilica za krompir
– Nož
– Daska za sečenje
– Ljuštilica (Ukoliko je imate)
– Cediljka za pasiranje


Pripema sastojaka:

Korak 2:
Očistiti piletinu od žilica i od masnoće. Ako želite da ubrzate proces pečenja, možete preseći file po sredini (dužinski) kako bi dobili tanja dva komada mesa od jednog filea. Takođe možete blago izlupati piletinu mesarskim čekićem preko folije (ali paziti da se ne pretera i ne uništi meso).


Korak 3:
Oljuštiti i oprati krompir, zatim iseći na kolutove ili kriske (tanje sečeni krompir će se brže skuvati).


Korak 4:
Izmeriti puter i mleko.


Pripema Pire Krompira:

Korak 5:
U vodu dodati so i krompir, zatim pustiti da se kuva na srednjoj vatri (da se krčka).


Korak 6:
Nakon što je krompir kuvan, procediti ga.


Korak 7:
Proceđeni krompir vratiti u šerpu i dehidrirati ga na slaboj vatri par minuta (obavezno mešati) – paziti da ne zagori.


Korak 8:
Dok je krompir na slaboj vatri dodati mleko (sobne temperature), zatim i puter (sve vreme mešati lagano).


Korak 9:
Nakon par minuta krompir je gotov, začiniti ako ima potrebe (paziti da se pire ne prezačini, jer je voda u kojoj je kuvan soljena).


Korak 10:
Ukoliko želite da krompir bude gladak, propasirajte ga kroz cediljku.


Korak 11:
Ukoliko ima potrebe posoliti pire, ali posto se kuvao u slanoj vodi uglavnom nema potrebe dosoljavati (po ukusu).


Korak 12:
Poklopiti pire i posvetiti se piletini koja se ispeče veome brzo (zavisno od debljine filea).


Grilovanje Piletine

Korak 13:
Dodajte ulje u ugrejni tiganj, šporet treba podesiti na srednju ka jačoj vatri. (Uključiti ringlu malo iznad sredine – ovo dosta zavisi od vašeg šporeta, pa po osećaju pojačajte ili smanjite jačinu)


Korak 14:
Opeći piletinu podjednako sa obe strane, okretati samo jednom. Paziti da se piletina ne isuši (da ostane sočna), a da opet bude pečena. Tanji delovi mesa će uvek biti brže pečeni.


Korak 15:
Kada je meso gotovo, skloniti ga sa vatre i začiniti.


Korak 16:
Servirati meso i krompir na tanjiru. Kao prilog salatu savetujemo kupus salatu.


Prijatno!!!

Video Recept

Zanimljivost:

Pire krompir za Dan zahvalnosti!
Pire krompir je deo tradicionalne američke večere za Dan zahvalnosti.

Napišite vaše utiske i ocenite recept
0.0
0.0 od 5 zvezdica (broj ocena: 0)
Odličan0%
Vrlo dobar0%
Dobar0%
Nije loš0%
Loš0%

Nema utisaka o ovom receptu. Budite prvi koji će napisati svoje misljenje.