Pire Krompir
Priprema pire krompira je jednostavana, ali ima nekoliko sitnica na koje trebate obratiti pažnju da bi ste dobili savršen ukus i kremastu strukturu. Za najbolji pire krompir, važno je da odaberete krompir koji sadrži najviše skroba. Iz iskustva vam možemo preporučiti beli krompir. Pire krompir možete kombinovati sa raznim vrstama mesa i sosvima. Uz naš recept sigurno ćete napraviti ukusan pire krompir, bilo da kuvate porodični ručak ili pripremate ručak za goste.
Sastojci:
- 800g Krompira
- 80g Putera
- 80g Mleka
- So po ukusu
Recept za 4 osobe
Prikaži recept za osobe
Kalorije:
Recept
Korak 1:
Priprema aparature:
– Šerpa ili lonac
– Varjača ili žica za mešanje
– Gnječilica za krompir
– Nož
– Ljuštilica (Ukoliko je imate)
– Cediljka za pasiranje
Priprema Sastojaka
Korak 2:
Oljuštiti i oprati krompir, zatim iseći na kolutove ili kriske (tanje sečeni krompir će se brže skuvati).
Korak 3:
Izmeriti puter i mleko.
Priprema Pire Krompira
Korak 4:
U vodu dodati so i krompir, zatim pustiti da se kuva na srednjoj vatri (da se krčka).
Korak 5:
Nakon što je krompir kuvan, procediti ga.
Korak 6:
Proceđeni krompir vratiti u šerpu i dehidrirati ga na slaboj vatri par minuta (obavezno mešati), paziti da ne zagori.
Korak 7:
Dok je krompir na slaboj vatri dodati mleko (sobne temperature), zatim i puter (sve vreme mešati lagano).
Korak 8:
Nakon par minuta krompir je gotov, začiniti ako ima potrebe (paziti da se pire ne prezačini, jer je voda u kojoj je kuvan soljena).
Korak 9:
Ukoliko želite da krompir bude gladak, propasirajte ga kroz cediljku.
Korak 10:
Pire krompir je spreman, možete ga servirati.
Prijatno!
Video Recept
Krompir je sačinjen od oko 80% vode i 20% čvrste materije. Najveći svetski proizvođač i izvoznik krompira je Kina, dok je prate sledeće države Indija, Nemačka, Ukrajina, Rusija, Poljska i Sjedinjene Američke Države.
Nema utisaka o ovom receptu. Budite prvi koji će napisati svoje misljenje.