Kuvani Pirinač


Pirinač je stalni sastojak u kuhinjama raznih naroda, a najviše je zastupljen u Aziji. Kuvani pirinač se koristi i u našoj kuhinji, zato što ima visoku nutritivnu vrednost i odličan je izvor energije. Ovaj prilog se lako i brzo priprema, a možete biti poslužen uz bilo koju vrstu mesa, pa je na vama da odlučite koji specijalitet želite da spremite.








Sastojci:
- 300g Pirinča
- 100g Crnog luka (sečenog na kockice)
- 20ml Maslinovog ulja
- Voda
- So/Biber po ukusu
Recept za 4 osobe
Prikaži recept za osobe
Kalorije:




Recept
Kuvani Pirinač za 4 osobe
Korak 1:
Priprema aparature:
– Šerpa ili lonac
– Varjača (za mešanje)
– Nož (za pripremu sastojaka)
– Daska za sečenje
Priprema
Korak 2:
Iseći crni luk na kockice.
Korak 3:
Izdinstati luk na ulju.
Korak 4:
Zatim dodati pirinač i mešati dok zrno ne postane staklasto, ni zrno ni luk ne smeju zagoreti (30ak sekundi).
Korak 5:
Dodati vodu iz dva puta, količina vode (tečnosti) je uvek veća od količine pirinča. Umesto vode može se koristii i fond od povrća, mesni bujon, ili riblji fond (voda gde se kuvalo povrće, meso ili riba).
Korak 6:
Nakon što voda ispari (kuvati 20tak min), dodati začine i dašak maslinovog ulja.
Korak 7:
Paziti da pirinač ne zagori ili da se zrno ne prekuva(raspada).
Predlog:
Kuvani pirinač možete kombinovati sa grilovanim pilećim fileom ili grilovanim svinjskim fileom.
Prijatno!
Video Recept
Za izgradnju Kineskog zida korišćen je lepljivi pirinač
Kada je građen Kineski zid, za vreme dinastije Ming u 15. i 16. veku, radnici su koristili mešavinu smese od lepljivog pirinča i kreča da učvrsti kamenje na zidu. Ova smesa je bila zamena za malter.
Jelo je odlicno primena brza za poslovne domacice a usput jos ukusnije mada ja ovde dodam i granule belog luka
Super lako i brzo a jos i ukusno