Početna » Recepti » Rižoto sa Povrćem

Rižoto sa Povrćem

Vreme čitanja recepta: 2 min

Rižoto sa povrćem je klasično italijansko jelo napravljeno od pirinča. U ovom receptu ćemo koristiti raznovrsno sveže povrće i tako napraviti zdravo jelo koje je veoma ukusno. Uz malo strpljenja i malo mešanja, na kraju ćete dobiti savršeno kuvan rižoto koji će sigurno impresionirati. Pa hajde da zasučemo rukave i da kuvamo!

Tabela sadržaja:
  1. Sastojci
  2. Recept
  3. Video Recept
Vreme pripreme sastojaka: 15 min.
Vreme kuvanja: 25 min.
Težina pripreme: Lako
Rižoto sa povrćem - najbolji recept

Sastojci:

  • 400g Pirinača
  • 200g Šampinjona
  • 200g Kukuruza šećerca
  • 2 Tikvice
  • 2 Žute paprike (Babure)
  • 2 Crvene paprike (Babure)
  • Soja sos
  • Ulje
  • So/Biber
  • Vruća voda

Recept za 4 osobe

Prikaži recept za osobe

Kalorije:

Ukupan broj kalorija: 964 kcal
Broj kalorija po osobi: 241 kcal

Recept

Korak 1:
Priprema aparature:
– Nož
– Daska za sečenje
– Varjača
– Šerpa
– Veći tiganj (ili vok)


Priprema Pirinča:

Korak 2:
Staviti šerpu na ringlu, sipati ulje (može i maslinovo), pa dodati pirinač.


Korak 3:
Povremeno mešati pirinač (ne sme da zagori).


Korak 4:
Kad pirinač počne da pucketa (kao kokice), lagano ga preliti vrućom vodom.


Korak 5:
Kuvati 5 minuta pa isključiti ringlu, šerpu sa pirinčem poklopiti i ostaviti da pirinač nabubri. (Povremeno proveravati da se pirinač ne bi prekuvao)


Priprema Sastojaka

Korak 3:
Tikvice i paprike oprati hladnom vodom.


Korak 4:
Tikvicama odseci krajeve i iseći ih na tanke trakice.


Korak 5:
Paprike očistiti od semenki i skinuti peteljke. Zatim iseći na tanke trakice.


Korak 6:
Šampinjone iseći na tanke slajseve.


Korak 7:
Kukuruz oprati pod mlazom hladne vode.


Završnica Rižota sa Povrćem

Korak 8:
Zagrejati ulje u tiganju pa dodati iseckano povrće. Grilovati ga na najacoj temperaturi.


Korak 9:
Povrće ne treba skroz da omekša, treba da bude malo hrskavo pod zubima.


Korak 10:
Pred kraj dodati so i biber.


Korak 11:
Kad je povrće gotovo, dodati kuvani pirinač, pa sve zajedno još malo propržiti (5 minuta).


Korak 12:
Na kraju dodati malo soja sosa. (Ne treba preterivati sa njim jer je sos slan, a rižoto smo već začinili)


Prijatno!!!

Video Recept

Zanimljivost:

Odakle dolazi rižoto od povrća?
Rižoto je jelo na bazi pirinča za koje se veruje da potiče iz Milana (Italija). Postoji mnogo vrsta rižota, koji se dobijaju kombinovanjem različitih sastojaka.

Napišite vaše utiske i ocenite recept
5.0
5.0 od 5 zvezdica (broj ocena: 4)
Odličan100%
Vrlo dobar0%
Dobar0%
Nije loš0%
Loš0%
29/10/2024

Daliborka
04/12/2023

Danas probala sa malim mojim dodatcima

Savka
08/10/2023

Bravo za preciznost, detaljnost i sklop sa videom. Ma bravo ljudi!!!

Ja sam oduševljen. Ovakva uputstva nigde nisam našao sem kod vas.

Srđan
18/05/2023

Preukusno, a zdravo! Ukusnije nego sto sam jela u dosta restorana.

Mina