Sarma


Ljubitelji ovog jela kažu da sarmu mogu da jedu deset dana zaredom. Sarma je nakon što se skuva, sve ukusnija kako dani prolaze, ali i svaki put kada se podgreje. Nije ni čudo što je sarma postala gotovo obavezno jelo kad god je u Srbiji tradicionalna proslava i nešto što ne smete propustiti. Ispratite naš recept i pripremite najukusniju sarmu do sada.








Sastojci:
- 300g Suvo meso po izboru (Slanina, Rebarca, Kobasica ),
- 800g Mešanog mlevenog mesa - Svinjsko/Juneće
- 150g Pirinča
- 12 Listova kiselog kupusa
- 600ml Pelata ili soka od paradajza
- 2 Glavice crnog luka
- 15g Aleve paprike
- 5g So/Biber
- 75g Brašna
- Ulje po potrebi
Recept za 4 osobe
Prikaži recept za osobe
Kalorije:




Recept
Korak 1:
Priprema aparature:
– Lonac ili šerpa
– Varjača
– Nož za pripremu sastojaka
– Dublji tiganj ili šerpa (za zapršku)
Priprema Sastojaka
Korak 2:
Iseći crni luk na sitne kockice.
Korak 3:
Iseći listove kupusa i ukloniti zadebljanja.
Priprema Mesnog Nadeva za Sarmu
Korak 4:
Izdinstati crni luk
Korak 5:
Dodati mleveno meso u prodinstan luk, i sa varjačom odvajati meso, kako ne bi ostalo većih komada mlevenog mesa.
Korak 6:
Dinstati meso par minuta, zatim dodati pelat (ukoliko u pelatu ima komada paradajza iseći ih na sitne komade pre dodavanja) ili sok od paradajza.
Korak 7:
Dodati so, biber i alevu papriku.
Korak 8:
Zatim dodati vode i mešati kako bi se sve sjedinilo.
Korak 9:
Ukuvati i sjediniti sve sastojke otprilike 10-ak minuta.
Korak 10:
Zatim dodati pirinač i ostaviti da se kuva još nekih 10-ak minuta (Pazite da ne prekuvate pirinač, on se završava dok se budu kuvala sarma).
Umotavanje i kuvanje Sarmi
Korak 11:
Raširiti list kupusa i dodati pripremljeno punjenje za sarme.
Korak 12:
Umotati sarme.
Korak 13:
Ovaj proces ponoviti dok se ne potroše listovi kupusa i punjenje za sarmu.
Korak 14:
Poređati sarme u lonac/šerpu.
Korak 15:
Dodati suvo meso koje imate (Slaninu, Rebarca ili Kobasicu).
Korak 16:
Meso složiti ispod sarme, sa strane, a najviše od gore.
Korak 17:
Od gore dodati list ili dva kupusa kao poklopac.
Korak 18:
Dodati vode, tako da količina tečnosti bude malo preko polovine lonca.
Korak 19:
Tanjirom poklopiti sarme i tako ih kuvati na slaboj vatri (Takodje možete poklopiti i lonacem, ali ne skroz, ostaviti bar malo otvoreno).
Korak 20:
Posle nekog vremena obilaziti lonac, paziti da voda ne ispari i sarme ne zagore. U slučaju da voda prebrzo ispari, dodati još vruće vode.
Korak 21:
Nakon 4 sata kuvanja na slaboj vatri, dodati zapršku i kuvati još 10-20 minuta.
Priprema Zaprške
Korak 22:
Ugrejati ulje u tiganju ili šerpici i dodati brašno i alevu papriku.
Korak 23:
Mešati dok se ne razbiju grudvice i dok masa ne bude osrednje gustine.
Korak 24:
Ovde se ne može reći tačna količina brašna i ulja (Ukoliko je masa retka dodate brašna, a ukoliko je gusta dodate ulja).
Korak 25:
Kada zaprška provri (pazite da ne zagori), tako vruću zapršku dodajte u šerpu sa paprikama.
Korak 26:
Nakon toga sve zajedno kuvajte još 10tak minuta.
Korak 27:
Prilikom serviranja jela, preko sarmi pospite sos od kuvanja.
Prijatno!
Video Recept
Poreklo sarme
Sarmu, ili bar neku njenu verziju, u ove krajeve doneli su Osmanlije. Ime potiče od turske reči „sarmak“, što znači „umotati“. Ipak, u Turskoj postoji vrsta slatkiša koja se naziva "sarma", dok se u Srbiji taj izraz koristi samo za slano jelo.
Odličan recept uz preporuku da se doda i par listića lovorovog lista.
40% junetina,40% svinjetina i 20% jagnjetina , 1-2 kas mlevenih oraha. Rapsodija ukusa! Ili 50%svinjetina,30% junetina i 20% jagnjetina i 1-2 kas mlev .oraha.
Hvala vam na odlicnom receptu. Deca kazu da pravim najbolje sarme. Pozdrav