Početna » Recepti » Sarma

Sarma

Vreme čitanja recepta: 3 min.

Ljubitelji ovog jela kažu da sarmu mogu da jedu deset dana zaredom. Sarma je nakon što se skuva, sve ukusnija kako dani prolaze, ali i svaki put kada se podgreje. Nije ni čudo što je sarma postala gotovo obavezno jelo kad god je u Srbiji tradicionalna proslava i nešto što ne smete propustiti. Ispratite naš recept i pripremite najukusniju sarmu do sada.

Tabela sadržaja:
  1. Sastojci
  2. Recept
  3. Video Recept
Vreme pripreme sastojaka: 30 min.
Vreme kuvanja: 240 min.
Težina pripreme: Srednje
Sarma najbolji domaći recept

Sastojci:

  • 300g Suvo meso po izboru (Slanina, Rebarca, Kobasica ),
  • 800g Mešanog mlevenog mesa - Svinjsko/Juneće
  • 150g Pirinča
  • 12 Listova kiselog kupusa
  • 600ml Pelata ili soka od paradajza
  • 2 Glavice crnog luka
  • 15g Aleve paprike
  • 5g So/Biber
  • 75g Brašna
  • Ulje po potrebi

Recept za 4 osobe

Prikaži recept za osobe

Kalorije:

Ukupan broj kalorija: 1512 kcal
Broj kalorija po osobi: 378 kcal

Recept

Korak 1:
Priprema aparature:
– Lonac ili šerpa
– Varjača
– Nož za pripremu sastojaka
– Dublji tiganj ili šerpa (za zapršku)


Priprema Sastojaka

Korak 2:
Iseći crni luk na sitne kockice.


Korak 3:
Iseći listove kupusa i ukloniti zadebljanja.


Priprema Mesnog Nadeva za Sarmu

Korak 4:
Izdinstati crni luk


Korak 5:
Dodati mleveno meso u prodinstan luk, i sa varjačom odvajati meso, kako ne bi ostalo većih komada mlevenog mesa.


Korak 6:
Dinstati meso par minuta, zatim dodati pelat (ukoliko u pelatu ima komada paradajza iseći ih na sitne komade pre dodavanja) ili sok od paradajza.


Korak 7:
Dodati so, biber i alevu papriku.


Korak 8:
Zatim dodati vode i mešati kako bi se sve sjedinilo.


Korak 9:
Ukuvati i sjediniti sve sastojke otprilike 10-ak minuta.


Korak 10:
Zatim dodati pirinač i ostaviti da se kuva još nekih 10-ak minuta (Pazite da ne prekuvate pirinač, on se završava dok se budu kuvale paprike).


Umotavanje i kuvanje Sarmi

Korak 11:
Raširiti list kupusa i dodati pripremljeno punjenje za sarme.


Korak 12:
Umotati sarme.


Korak 13:
Ovaj proces ponoviti dok se ne potroše listovi kupusa i punjenje za sarmu.


Korak 14:
Poređati sarme u lonac/šerpu.


Korak 15:
Dodati suvo meso koje imate (Slaninu, Rebarca ili Kobasicu).


Korak 16:
Meso složiti ispod sarme, sa strane, a najviše od gore.


Korak 17:
Od gore dodati list ili dva kupusa kao poklopac.


Korak 18:
Dodati vode, tako da količina tečnosti bude malo preko polovine lonca.


Korak 19:
Tanjirom poklopiti sarme i tako ih kuvati na slaboj vatri (Takodje možete poklopiti i lonacem, ali ne skroz, ostaviti bar malo otvoreno).


Korak 20:
Posle nekog vremena obilaziti lonac, paziti da voda ne ispari i sarme ne zagore. U slučaju da voda prebrzo ispari, dodati još vruće vode.


Korak 21:
Nakon 4 sata kuvanja na slaboj vatri, dodati zapršku i kuvati još 10-20 minuta.


Priprema Zaprške

Korak 22:
Ugrejati ulje u tiganju ili šerpici i dodati brašno i alevu papriku.


Korak 23:
Mešati dok se ne razbiju grudvice i dok masa ne bude osrednje gustine.


Korak 24:
Ovde se ne može reći tačna količina brašna i ulja (Ukoliko je masa retka dodate brašna, a ukoliko je gusta dodate ulja).


Korak 25:
Kada zaprška provri (pazite da ne zagori), tako vruću zapršku dodajte u šerpu sa paprikama.


Korak 26:
Nakon toga sve zajedno kuvajte još 10tak minuta.


Korak 27:
Prilikom serviranja jela, preko sarmi pospite sos od kuvanja.


Prijatno!

Video Recept

Zanimljivost:

Poreklo sarme
Sarmu, ili bar neku njenu verziju, u ove krajeve doneli su Osmanlije. Ime potiče od turske reči „sarmak“, što znači „umotati“. Ipak, u Turskoj postoji vrsta slatkiša koja se naziva "sarma", dok se u Srbiji taj izraz koristi samo za slano jelo.

Napišite vaše utiske i ocenite recept
5.0
5.0 od 5 zvezdica (broj ocena: 3)
Odličan100%
Vrlo dobar0%
Dobar0%
Nije loš0%
Loš0%
17/10/2024

40% junetina,40% svinjetina i 20% jagnjetina , 1-2 kas mlevenih oraha. Rapsodija ukusa! Ili 50%svinjetina,30% junetina i 20% jagnjetina i 1-2 kas mlev .oraha.

MAJA
19/07/2023

Tanja Jankovic
31/12/2022

Hvala vam na odlicnom receptu. Deca kazu da pravim najbolje sarme. Pozdrav

Ivana