Početna » Recepti » Sos od Šampinjona

Sos od Šampinjona

Vreme čitanja recepta: 1 min

Dobrodošli u našu kuhinju, gde ćemo sa vama podeliti naš ukusni recept za sos od pečuraka. Ovaj sos je savršen za podizanje svakog jela na viši nivo sa svojim ukusom i kremastom teksturom. Napravljen od svežih pečuraka i nekoliko drugih jednostavnih sastojaka, ovaj recept je lako pratiti i napravićete sos koji će sigurno impresionirati vaše goste. Zato uzmite svoju kecelju, naoštrite noževe i idemo da kuvamo!

Tabela sadržaja:
  1. Sastojci
  2. Recept
  3. Video Recept
Vreme pripreme sastojaka: 10 min.
Vreme kuvanja: 20 min.
Težina pripreme: Lako
Sos od Šampinjona | Recepti Perun

Sastojci:

  • 400g Svežih Šampinjona
  • 800ml Pavlake za kuvanje
  • 150g Trapist sira (ili neki drugi sir koji se lepo topi)
  • 100g Dimljene slanine
  • Suvi bosiljak
  • So/Biber
  • Ulje

Recept za 4 osobe

Prikaži recept za osobe

Kalorije:

Ukupan broj kalorija: 1116 kcal
Broj kalorija po osobi: 279 kcal

Recept

Korak 1:
Priprema aparature:
– Tiganj
– Nož
– Daska za sečenje
– Varjača
– Rende


Priprema Sastojaka

Korak 2:
Iseckati šampinjone na tanke slajseve.


Korak 3:
Izreandati trapist sir (koristiti krupnije rende).


Korak 4:
Dimljenu slaninu sitno iseckati.


Priprema Sosa od Šampinjona

Korak 5:
Zagrejati ulje u tiganju pa dodati pečurke.


Korak 6:
Začiniti sa solju i biberom.


Korak 7:
Propržiti pečurke 2-3 minuta pa dodati iseckanu slaninu.


Korak 8:
Propržiti jos 5-6 minuta, dok slanina postane hrskava.


Korak 9:
Dodati prstohvat suvog bosiljka (protrljati ga među prstima, da bolje pusti svoj miris), propržiti jos 1-2 minuta pa sipati pavlaku za kuvanje.


Korak 10:
Kuvati 10-ak minuta na umerenoj temperaturi, uz povremeno mešanje.


Korak 11:
Dodati izrendani sir i kuvati još malo, dok se sir ne otopi. (Sos ne treba da bude skroz gust, na to treba obratiti pažnju prilikom kuvanja.)


Prijatno!

Video Recept

Zanimljivost:

Da li ste znali da pečurke sadrže vitamin D?
Pečurke prema njihovoj DNK su bliže ljudima nego biljke, zato pečurke mogu da apsorbuju vitamin D, kada su izložene UV izvorima svetlosti kao što je Sunce. Neke pečurke koje su uzgajane na Suncu imaju više nego dovoljno vitamina D za našu dnevnu preporučenu količinu.

Napišite vaše utiske i ocenite recept
5.0
5.0 od 5 zvezdica (broj ocena: 2)
Odličan100%
Vrlo dobar0%
Dobar0%
Nije loš0%
Loš0%
21/02/2024

Odličan recept!

Montenegrina
12/03/2023

Najukusniji sos od sampinjona koji sam do sada probala!

Jelena