Špagete Karbonara sa Neutralnom Pavlakom
Mnogi recept za ovo jelo traže pod nazivom Pasta Carbonara, ukoliko ste i vi jedni od tih na pravom ste mestu. Špagete Karbonara (Carbonara) su odličan izbor kada želite da nešto pripremite na brzinu. Jedinstven ukus sa sirom i slaninicom čini ga omiljenim jelom mnogim ljudima, ali je potrebno kupiti kvalitetne sastojke - jer oni utiču na ukus. Ovaj recept je veoma pogodan za velike događaje kao što su rođendani za decu, pošto špagete nisu ljute, a većina ljudi ih obožava.
Sastojci:
- 500g Špageta
- 300g Slanine (pancetta ili guanciale)
- 200g Parmezana
- 300ml Neuetralne pavlake
- 2 Čena belog luka
- 15ml Maslinovog ulja
- 100g Putera
- Peršun
- So/Biber po ukusu
- Voda
Recept za 4 osobe
Prikaži recept za osobe
Kalorije:
Recept
Korak 1:
Priprema aparature:
– 2 Lonca (ili šerpe)
– Cediljka
– Tiganj
– Varjača (za mešanje)
– Nož
– Daska za sečenje
Priprema Sastojaka
Korak 2:
Iseći slaninu na kockice, ili na trakice.
Priprema Karbonara Špageti
Korak 3:
Staviti vodu da vri, dodati joj soli. (Ako se pasta kuva u slanoj vodi, bude ukusnijia i bolje kuvana, a i sama voda malo brže provri).
Korak 4:
Kada voda provri – dodati špagete. Špagete kuvati oko 8 minuta, ne smeju biti prekuvane (Zato što će se još malo kuvati u sosu).
Korak 5:
Zatim procediti špagete. Vodu u kojoj su se kuvale špagete ostaviti sa strane, posle ćemo posle preliti špagete tom vodom(kada dodamo sos).
Korak 6:
Ugrejati maslinovo ulje u tiganju, zatim dodati slaninu i dva čena belog luka.
Korak 7:
Upržiti dobro slaninu i nakon par minuta izvaditi čenove belog luka (taj beli luk možete baciti, pošto ga nećemo korisiti – on je dodat samo da bi pustio sok i tako poboljšao ukus).
Korak 8:
Kada se upržila slanina, dodati neutralnu pavlaku.
Korak 9:
Nakon što se sos ukuva i poprimi sve ukuse – dodati špagete.
Korak 10:
Pomešati špagete sa sosom i preko njih dodati malo vode u kojoj su se špagete kuvale.
Korak 11:
Kada se sve lepo sjedini pred kraj dodati puter i parmezan, da se sos lepo zalepi za pastu.
Korak 12:
Mešati dok se puter ne istopi.
Korak 13:
Začiniti po ukusu sa solju i biberom. Dodati za nijansu više bibera nego što se inače dodaje.
Korak 14:
Prilikom serviranja posuti preko špageta još rendanog parmezana.
Korak 15:
Jelo možete dekorisati sa peršunom ili bosiljkom.
Prijatno!
Video Recept
Poreklo Karbonare (Carbonara)
Iako se karbonara danas smatra tipičnim rimskim jelom, njeno poreklo je prilično nejasno i često osporavano. Međutim, većina izvora se slaže da karbonara vodi poreklo iz regiona Lacio(Lazio) - Italija.
Njam, njam.👍
Odlican recept!
Super je