Početna » Recepti » Špagete Karbonara sa Neutralnom Pavlakom

Špagete Karbonara sa Neutralnom Pavlakom

Vreme čitanja recepta: 2 min.

Mnogi recept za ovo jelo traže pod nazivom Pasta Carbonara, ukoliko ste i vi jedni od tih na pravom ste mestu. Špagete Karbonara (Carbonara) su odličan izbor kada želite da nešto pripremite na brzinu. Jedinstven ukus sa sirom i slaninicom čini ga omiljenim jelom mnogim ljudima, ali je potrebno kupiti kvalitetne sastojke - jer oni utiču na ukus. Ovaj recept je veoma pogodan za velike događaje kao što su rođendani za decu, pošto špagete nisu ljute, a većina ljudi ih obožava.

Tabela sadržaja:
  1. Sastojci
  2. Recept
  3. Video Recept
Vreme pripreme sastojaka: 10 min.
Vreme kuvanja: 20 min.
Težina pripreme: Lako
Spagete Karbonara (Carbonara) sa neutralnom pavlakom

Sastojci:

  • 500g Špageta
  • 300g Slanine (pancetta ili guanciale)
  • 200g Parmezana
  • 300ml Neuetralne pavlake
  • 2 Čena belog luka
  • 15ml Maslinovog ulja
  • 100g Putera
  • Peršun
  • So/Biber po ukusu
  • Voda

Recept za 4 osobe

Prikaži recept za osobe

Kalorije:

Ukupan broj kalorija: 2376 kcal
Broj kalorija po osobi: 594 kcal

Recept

Korak 1:
Priprema aparature:
– 2 Lonca (ili šerpe)
– Cediljka
– Tiganj
– Varjača (za mešanje)
– Nož
– Daska za sečenje


Priprema Sastojaka

Korak 2:
Iseći slaninu na kockice, ili na trakice.


Priprema Karbonara Špageti

Korak 3:
Staviti vodu da vri, dodati joj soli. (Ako se pasta kuva u slanoj vodi, bude ukusnijia i bolje kuvana, a i sama voda malo brže provri).


Korak 4:
Kada voda provri – dodati špagete. Špagete kuvati oko 8 minuta, ne smeju biti prekuvane (Zato što će se još malo kuvati u sosu).


Korak 5:
Zatim procediti špagete. Vodu u kojoj su se kuvale špagete ostaviti sa strane, posle ćemo posle preliti špagete tom vodom(kada dodamo sos).


Korak 6:
Ugrejati maslinovo ulje u tiganju, zatim dodati slaninu i dva čena belog luka.


Korak 7:
Upržiti dobro slaninu i nakon par minuta izvaditi čenove belog luka (taj beli luk možete baciti, pošto ga nećemo korisiti – on je dodat samo da bi pustio sok i tako poboljšao ukus).


Korak 8:
Kada se upržila slanina, dodati neutralnu pavlaku.


Korak 9:
Nakon što se sos ukuva i poprimi sve ukuse – dodati špagete.


Korak 10:
Pomešati špagete sa sosom i preko njih dodati malo vode u kojoj su se špagete kuvale.


Korak 11:
Kada se sve lepo sjedini pred kraj dodati puter i parmezan, da se sos lepo zalepi za pastu.


Korak 12:
Mešati dok se puter ne istopi.


Korak 13:
Začiniti po ukusu sa solju i biberom. Dodati za nijansu više bibera nego što se inače dodaje.


Korak 14:
Prilikom serviranja posuti preko špageta još rendanog parmezana.


Korak 15:
Jelo možete dekorisati sa peršunom ili bosiljkom.


Prijatno!

Video Recept

Zanimljivost:

Poreklo Karbonare (Carbonara)
Iako se karbonara danas smatra tipičnim rimskim jelom, njeno poreklo je prilično nejasno i često osporavano. Međutim, većina izvora se slaže da karbonara vodi poreklo iz regiona Lacio(Lazio) - Italija.

Napišite vaše utiske i ocenite recept
5.0
5.0 od 5 zvezdica (broj ocena: 7)
Odličan100%
Vrlo dobar0%
Dobar0%
Nije loš0%
Loš0%
30/08/2024

Njam, njam.👍

Sneža 0505
14/03/2024

Marija
24/02/2024

Sandra
17/12/2023

Dada
26/06/2023

Sara
04/04/2023

Odlican recept!

Boris
20/03/2023

Super je

Ilona