Takosi sa Mlevenim Mesom
Takos je tradicionalno meksičko jelo, koje možete brzo i jednostavno napraviti. Ukoliko želite da probate nešto novo, takosi sa mlevenim mesom su savršen recept za vas. Takosi se mogu praviti sa raznim sastojcima i ima dosta razlicitih recepata, u narednom periodu cemo vam pripremiti jos ukusnih takos recepata.
Sastojci:
- 4 Tortilje
- 80g Ljubicastog luka (sečenog na kockice)
- 15g Korijandera ili peršuna (ukoliko nema svežeg korijandera)
- Oko 500g Bolonjeze sosa (gušće skuvanog):
- 200g Mlevenog svinjskog ili junećeg mesa (ili mešavina ove dve vrste)
- 240ml Pelata (ili soka od paradajza)
- 50g Crnog luka (sečenog na kockice)
- 30g Rendane šargarepe
- 1 Lovorov list
- 0.5 Čena belog luka
- 3g Origano ili Bosiljak ili Peršun
- 3g Mlevene ljute praprike
- 3g Tucane paprike
Recept za 4 osobe
Prikaži recept za osobe
Kalorije:
Recept
Korak 1:
Priprema aparature:
– Nož (za pripremu sastojaka)
– Tiganj
– Varjača (za mešanje)
– Modla (za pravljenje takosa prečnika između 11-15cm)
Pravljenje Takosa od Tortilje
Korak 2:
Od tortilje napraviti što je više moguće takosa korišćenjem modle. Otprilike bi trebalo da bude 4 ili 5 takosa, zavisi od veličine tortilje.
Korak 3:
Ivice koje ostanu posle sečenja tortilje možete iskoristiti tako što ćete ubaciti u vrelo ulje i napraviti neki slani ili slatki čips. (Preliti sa cokoladom, šećerom u prahu,…)
Priprema Bolonjeze Sosa
Korak 4:
Iseći luk i šargarepu na sitne kockice, takođe možete usitniti u blenderu ili šargarepu rendati na gruboj rendi.
Korak 5:
Izdinstati dobro crni luk i šargarepu sve dok šargarepa ne pusti sok i to ne postane kompaktna masa, lepa na oko.
Korak 6:
Dodati meso u već prodinstan luk i šargarepu, i sa varjačom odvajati meso – kako ne bi ostalo većih komada mlevenog mesa.
Korak 7:
U meso dodati pelat (Ukoliko u pelatu ima komada paradajza iseći ih na sitno pre dodavanja).
Korak 8:
Zatim dodati beli luk i lovor. Za ovaj recept treba dobro ukuvati bolonjez, da ne bude previše redak.
Korak 9:
Na kraju začiniti sa suvim začinskim biljem, solju i biberom ili nečim pikantnim ukoliko volite.
Priprema Takosa
Korak 10:
Iseći ljubičasti luk na kockice.
Korak 11:
Takose omekšati na blago ugrejanom tiganju, ukoliko volite hrskavo možete i uhrskaviti.
Korak 12:
Staviti takose na dasku ili podlogu za rad i dodati redom sve sastojke:
– Bolonjeze sos
– Ljubičasti luk
– Korijander (ili peršun ukoliko nemate svežeg korijandera)
Ovaj postupak ponovljate dokle god imate sastojaka ili nadeva.
Korak 13:
Preporuka je da prilikom serviranja nacedite vrlo malo limuna, a ako volite sočnije dodajte neki sos od gore, pavlaku ili neki ljuti majonez.
Prijatno!
Video Recept
Poreklo imena Takos
Reč "taco" znači "lagani ručak", što je prilično ironično kada se uzme u obzir činjenica da ljudi vole da pune svoje takose svim vrstama ukusnih i ponekad teških punjenja!
Super recept! Hvala vam.