Početna » Recepti » Takosi sa Mlevenim Mesom

Takosi sa Mlevenim Mesom

Vreme čitanja recepta: 3 min.

Takos je tradicionalno meksičko jelo, koje možete brzo i jednostavno napraviti. Ukoliko želite da probate nešto novo, takosi sa mlevenim mesom su savršen recept za vas. Takosi se mogu praviti sa raznim sastojcima i ima dosta razlicitih recepata, u narednom periodu cemo vam pripremiti jos ukusnih takos recepata.

Tabela sadržaja:
  1. Sastojci
  2. Recept
  3. Video Recept
Vreme pripreme sastojaka: 20 min.
Vreme kuvanja: 45 min.
Težina pripreme: Lako
Takosi sa mlevenim mesom | Recepti Perun

Sastojci:

  • 4 Tortilje
  • 80g Ljubicastog luka (sečenog na kockice)
  • 15g Korijandera ili peršuna (ukoliko nema svežeg korijandera)
  • Oko 500g Bolonjeze sosa (gušće skuvanog):
  • 200g Mlevenog svinjskog ili junećeg mesa (ili mešavina ove dve vrste)
  • 240ml Pelata (ili soka od paradajza)
  • 50g Crnog luka (sečenog na kockice)
  • 30g Rendane šargarepe
  • 1 Lovorov list
  • 0.5 Čena belog luka
  • 3g Origano ili Bosiljak ili Peršun
  • 3g Mlevene ljute praprike
  • 3g Tucane paprike

Recept za 4 osobe

Prikaži recept za osobe

Kalorije:

Ukupan broj kalorija: 1928 kcal
Broj kalorija po osobi: 482 kcal

Recept

Korak 1:
Priprema aparature:
– Nož (za pripremu sastojaka)
– Tiganj
– Varjača (za mešanje)
– Modla (za pravljenje takosa prečnika između 11-15cm)


Pravljenje Takosa od Tortilje

Korak 2:
Od tortilje napraviti što je više moguće takosa korišćenjem modle. Otprilike bi trebalo da bude 4 ili 5 takosa, zavisi od veličine tortilje.


Korak 3:
Ivice koje ostanu posle sečenja tortilje možete iskoristiti tako što ćete ubaciti u vrelo ulje i napraviti neki slani ili slatki čips. (Preliti sa cokoladom, šećerom u prahu,…)


Priprema Bolonjeze Sosa

Korak 4:
Iseći luk i šargarepu na sitne kockice, takođe možete usitniti u blenderu ili šargarepu rendati na gruboj rendi.


Korak 5:
Izdinstati dobro crni luk i šargarepu sve dok šargarepa ne pusti sok i to ne postane kompaktna masa, lepa na oko.


Korak 6:
Dodati meso u već prodinstan luk i šargarepu, i sa varjačom odvajati meso – kako ne bi ostalo većih komada mlevenog mesa.


Korak 7:
U meso dodati pelat (Ukoliko u pelatu ima komada paradajza iseći ih na sitno pre dodavanja).


Korak 8:
Zatim dodati beli luk i lovor. Za ovaj recept treba dobro ukuvati bolonjez, da ne bude previše redak.


Korak 9:
Na kraju začiniti sa suvim začinskim biljem, solju i biberom ili nečim pikantnim ukoliko volite.


Priprema Takosa

Korak 10:
Iseći ljubičasti luk na kockice.


Korak 11:
Takose omekšati na blago ugrejanom tiganju, ukoliko volite hrskavo možete i uhrskaviti.


Korak 12:
Staviti takose na dasku ili podlogu za rad i dodati redom sve sastojke:
– Bolonjeze sos
– Ljubičasti luk
– Korijander (ili peršun ukoliko nemate svežeg korijandera)

Ovaj postupak ponovljate dokle god imate sastojaka ili nadeva.


Korak 13:
Preporuka je da prilikom serviranja nacedite vrlo malo limuna, a ako volite sočnije dodajte neki sos od gore, pavlaku ili neki ljuti majonez.


Prijatno!

Video Recept

Zanimljivost:

Poreklo imena Takos
Reč "taco" znači "lagani ručak", što je prilično ironično kada se uzme u obzir činjenica da ljudi vole da pune svoje takose svim vrstama ukusnih i ponekad teških punjenja!

Napišite vaše utiske i ocenite recept
5.0
5.0 od 5 zvezdica (broj ocena: 1)
Odličan100%
Vrlo dobar0%
Dobar0%
Nije loš0%
Loš0%
18/02/2023

Super recept! Hvala vam.

Ivana