Tortilje sa Mlevenim Mesom
Dosadila su vam standardna jela koja pripremate svakodnevno za ručak, za vas smo pripremili recept iz meksičke kuhinje. Ukoliko ste ljubitelj mesa, ovaj recept će vas oduševiti. Tortilje sa mlevenim mesom su veoma ukusne i lako se pripremaju. Iz iskustva možemo reći da deca obožavaju ovo jelo. Javite nam vaše utiske.
Sastojci:
- 4 Tortilje
- 120g Kisele pavlake
- 200g Rendanog sira (možete pomešati više vrsta)
- 180g Kuvanog kukuruza
- 120g Zelene salate
- 80g Ljubičastog luka
- 15g Korijandera ili peršuna (ukoliko nema svež korijander)
- Bolonjeze Sos (gušće skuvan)
- 200g Mleveno svinjsko/juneće meso
- 240ml Pelata (ili paradajz soka)
- 50g Crnog luka
- 30g Rendane šargarepe
- 0.5 Čena belog luka
- 3g Origana
- 3g Peršuna
- 3g Mlevena ljuta paprika
Recept za 4 osobe
Prikaži recept za osobe
Kalorije:
Recept
Korak 1:
Priprema aparature:
– Šerpa
– Varjača
– Nož (za pripremu sastojaka)
– Daska za sečenje
– Tiganj
Priprema Bolonjeze Sos:
Korak 2:
Pripremiti sve sastojke – Iseći luk i šargarepu na sitne kockice (Ove sastojke možete usitniti u blenderu ili šargarepu rendati na gruboj rendi ukoliko vam je lakše).
Korak 3:
Izdinstati dobro crni luk i šargarepu sve dok šargarepa ne pusti sok i to ne postane kompaktna masa, lepa na oko.
Korak 4:
Dodati meso u već prodinstan luk i šargarepu. Sa varjačom odvajati meso – kako ne bi ostalo većih komada mlevenog mesa.
Korak 5:
U meso dodati paradajz sok (pelat). Ukoliko u pelatu ima komada paradajza iseći ih na sitno pre dodavanja.
Korak 6:
U celu masu dodati beli luk i lovor.
Korak 7:
Kuvati još 30ak minuta, ako ima potrebe produžiti još koji minut. Za ovaj recept dobro ukuvati bolonjez, da ne bude redak.
Korak 8:
Na kraju začiniti sa suvim začinskim biljem, solju i biberom.
Priprema Tortilje sa Mlevenim Mesom
Korak 9:
Tortilju omekšati na blago ugrejanom tiganju, par sekundi, da bi se lakše savijala (Ne treba uhrskaviti tortilju, neće se moći saviti i srolati).
Korak 10:
Staviti tortilju na dasku ili podlogu za rad i dodati redom sve sastojke – Kisela pavlaka, Rendani sir, Bolonjeze, Kuvani Kukuruz, Ljubičasti luk, Zelena salata, Korijander/Peršun.
Korak 11:
Sve sastojke naslagati blago ka vama, malo ispod sredine tortilje.
Korak 12:
Tortilju rolati tako što ćete prvo zatvoriti stranice, pa tek onda rolati (Kada rolate tortilju, trudite se da tortilja u sebi ne sadrži puno vazduha – da bude lepo i jako utegnuta. Ali takođe pazite da ne pukne – i ako pukne, to nije razlog za bacanje tortilje).
Korak 13:
Ovaj postupak ponovite sa sve 4 tortilje sa istim punjenjem.
Korak 14:
Na ugrejanom tiganju blago opecite tortilje sa svih strana.
Korak 15:
Tortilje estetski lepše izgledaju kada se iseku na pola, ali se često služe i u komadu.
Korak 16:
Možete umakati u neki sos po vašem izboru.
Prijatno!!!
Video Recept
Gde je napravljena prva tortilja?
Najstarije pronađene tortilje datiraju čak 10.000 godina pre nove ere i napravljene su od domaćeg kukuruza sa osušenim jezgrom. To je bila glavna hrana Asteka.
Nema utisaka o ovom receptu. Budite prvi koji će napisati svoje misljenje.